Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas

Aizsāka miksa 

Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 21:29
Pēdējos mēnešus īpaši sāk nepatikt darbs, nekad nav īpaši paticis (pašreizējā formā), bet nu jau tas kļūst mokoši. Kaut kā nedomājas, viss liekas sarežģīti, ja vajag kādu radošāku izgājienu, tad garastāvoklis ir pilnīgā čupā, izmisums, bet parasti beigās tomēr kaut kas tiek izdomāts. Sevišķi biedē tas, ka viss liekas sarežģīti un neizdomājami, lai gan beigās izrādās, nemaz tik briesmīgi nav. Mana produktivitāte ir zema, visu laiku gribās knosīties, košļāt gumiju vai iet uz kaut ko iedzert. Man jau liekas, ka darbu varētu darīt ar interesi un aizrautību un citi to manā vieta tā darītu, bet man neizdodas. Varbūt personīgās dzīves neveiksmes un trūkums atspēlējas darbā. Varbūt tas, ka pēc darba pastāvīgi domāju kaut ko uz priekšu, kaut ko piemācos klāt, kādos brīvprātīgos projektos cenšos iesaisīties - varbūt tas mani nogurdina. Varbūt par maz guļu (gulēt eju ap 23.30, mostos ap 6.30). Ir bailes, ka mani sāks vētīt un varbūt arī padzīt. Varbūt labāk ir ārstēties, varbūt tā ir depresija.

Un ja to var psihoterapeitiski ārstēt, tad par ko būtu jārunā ar psihoterapeitu, ko var sagaidīt? Līdz šim psihoterapeita atbilde ir bijusi vienkārša - jāmeklē cits darbs. Bet manā gadījumā man vēl vajag piemācīties priekš cita darba un bez tam mani biedē, lai kur es ietu, mana attieksme nemainīsies. Ko darīt tagad, pirms vēl lietas nav pieņēmušas ļaunu virzienu? Varbūt tā ir depresija - ka to atšķirt no slinkuma vai noguruma? Psihoterapeite secināja, ka man ir depresīvas iezīmes un šizoīda personība, bet slimības nēesot un tāpēc zāles arī nevajagot. Bet ja es nevaru normāli pastrādāt, tad kaut kas ir jādara?

Un ja tā ir depresija, tad kā varētu ārstēt. Man ir nelaba pieredze ar ārstiem - ja kaut ko prasu, tad viņi dod. Ja neprasu, tad nedod. Kāpēc ārsti paši nevar saņemties, uzņemties atbildību un izdomāt, kas pacientam ir vislabāk. Visu laiku jājūtas tā, it kā man ārstam ir japiedāvā risinājumi un ārsts tikai saliek zīmogus uz receptes.

Vīrietis, 34 gadi, 185 cm, 124 kg, darba joma datori un programmēšana. Rudenī bija sirds neirozes, kad uzsāku psihoterapiju. Lietoju Fluanxol 0.5mg divreiz dienā jau kādu pusgadu. Vairākus gadus tiek lietoti Neurozan vitamīni. Divreiz nedēļā uz sporta zāli. Privātā dzīve ir gandrīz uz nulli, nav arī sevišķas izredzes, ka tur kas ies uz labo pusi. Vel no zālēm ir izrākstīts Noofen (Phenibut), bet to nelietoju, jo likās, ka tas rada sirds problēmas, kad pamēģināju dažas reizes. Gribas strādāt radošu darbu un būt dzīvespriecīgam, bet nav labi.



Edited 1 time(s). Last edit at 27.05.2015 21:44 by miksa.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:03
Nu vismaz es teikšu tā, ka neesmu psihoterapeits, Tev jāiet tur un jāstrādā.

Nezinu, neesmu tāda entuziaste, lai domātu par Tavu darbu, jo katram savas problēmas, un forums neaizstāj psihoterapiju, un nez vai Tev vajadzētu cerēt, ka kāds domās Tavā vietā. Tā jau vien ir problēma, kas tai pašā terapijā ir jārisina. Arī karjeras konsultanti ir pieejami.

Tu te uzraksti visu kā mammai, mammas varbūt domā bērnu vietā, bet psihoterapija ir smags darbs, un tāpēc viņi par to ņem naudu.

Varbūt nav pārāk laipni, bet Jūs, cilvēki, te bieži domājat, ka ir kādi īsie ceļi bez ĻOTI LIELAS PAŠA PIEPŪLES un paša atbildības uzņemšanās.

Tu tak vispār ne par ko negribi uzņemties atbildību, ceri uz ārstiem, lai tie uzņemas atbildību. Nu kādi Tev nah** ārsti vajadzīgi...



Edited 1 time(s). Last edit at 27.05.2015 22:05 by Runcene.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:16
Jautājums bija kā atšķirt depresiju no slinkuma. Ja nebūtu problēmas nejautātu.

Iespējams, ka man kaut kas ir un tas ir traucējis visu laiku - vilcis atpkaļ darbā, nav ļāvis izveidot laimīgu privāto dzīvi. Bet es neesmu ārsts un nevaru to atšķirt. Ir rūgta pieredze man ar "savu atbildību". Ārsti visu laiku smējās par manām elpošanas grūtībām, rakstīja VD un sūtīja pie psihiatra. Līdzīgas elpošanas problēmas bija arī man vienam vecākam tuviniekam. Uzņēmos atbildību un arī domāju, ka VD vai nekas īpašs, arī domāju, kas rakstīs tās pašas zāles. Izrādijās nē - nomira no sirds mazspējas saasinājuma. Kā gan es varu atšķirt VD no astmas vai sirds mazspējas.
Domāju, ka tev ir iestājies apnikums pret šī brīža darbu. Cik zinu no sevis, man parādās līdzīgas pazīmes, kad konkrētais darbs ir apriebies un ir iestājusies rutīna. Šo to zinu par datoriem un programmēšanu (un vai tas būtu CSS vai javascript, vai...), vienalga, programmēšana ir tāds vienmuļš, nedinamisks darbs. Varbūt laiks nomainīt projektu, pie kā strādā? Varbūt laiks mainīt vidi, kurā programmē, un ir iespēja strādāt mājās? Varbūt, varbūt, varbūt...
Labāk ej pie psihoterapeita.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:29
Varbūt Latvijā ir kāds psihoterapeits, kas ir tieši specializējies uz programmētājiem? Man tas liekas tāds kognitīvs darbs, sevišķi, ja ir ne tikai jākodē, bet jāstrādā ar lietotāja prasībām un faktiski jādara tas, ko darīt produkta vadītājs vai pat biznesa cilvēki. Diemžēl, cik esmu meklējis angļu valodā, tur arī nav nekas jēdzīgas par programmēšanas psiholoģiju (human-machine interaction ir kaut kas pavisam cits), lai gan tā taču būtu tik aktuāla tēma.

Ir dzirdētas, ka par programmētāju varot strādāt kādus 7-10 gadus. Pa to laiku ir jāpaspēj vai nu izveidot startup un sapelnīt naudu, vai arī jābūt gatavam pāriet uz biznesu. Galva neturot. Bet nezinu. Negribas ticēt, ka tā ir. IBM un citos lielos uzņēmumos taču IT profesionāļi strādā visu savu mūžu un nebeidzas nost jau pēc 10 gadiem.

Gribētos ātru risinājumu, kamēr lietas nav sarežģījušās.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:30
"Jautājums bija kā atšķirt depresiju no slinkuma. Ja nebūtu problēmas nejautātu." (c) miksa

miksa, bet kāpēc Tu domā, ka kāds Tavā vietā to spēj izdomāt? :(
Miksa, ja nav noslēpums, vai šobrīd saņem labi savā sfērā?
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:39
1.2-1.5 no vidējā algas valstī, bet tas ir so, so. Nezinu, vai tas ir labi. Baumas ir dzirdētas visādas par vidējo algu šajā jomā. Pirms kādiem 5 gadiem manas gaidas sabrucināja kāds, kuram bija paziņas lielajos uzņēmumos - tur algas esot mazas. Man liekas, ka man vajadzētu kaut ko atbildīgāku, bez visas pastāvīgās ņemšanās ap makaronu kodu, tad būtu lielāka atdeve un varētu cerētu uz lielāku algu.

Depresiju vajadzētu varētu atšķirt no slinkuma, jo depresijas cēlonis ir noteiktu vielu problēmas smadzenēs. Vari smaidīt vai saņemties cik gribi, bet šo vielu tur nav un tās ir jādabū ar zālēm. Man visu laiku liekas, ka psihoterapeite izrakstītu AD, ja es tā labi prasītu, bet tad man ir jāzina ko prasīt, kas nebūt par smagu, nebūtu ar blaknēm un par kuru citiem ir labas atsauksmes.



Edited 3 time(s). Last edit at 27.05.2015 22:48 by miksa.
Manuprāt, šis tavs darbs ir sapņu darbs. Nav rokas jāsmērē; kājas siltumā; pārguris fiziski arī neesi; darbs drošs. Naudas arī pietiktu psihoterapijai.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
27.05.2015 22:55
miksa

Problēma tā, ka veiklākie un izdarīgākie izdevīgākos darbus cenšas "aizsist" masveidā, kā rezultātā pārējiem paliek rutīna un čakars, ar ko daudz nevar nopelnīt. Un tad arī ir tā, ka sāk apriebties.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Man situacija un apstakli bija un daleji ir lidzigi. Pasam liekas taa: esosais darbs var but gan gremdetajs, gan virs udens noturetajs, bet smagais aptaukosanas stavoklis ir totals dzives kvalitates bojatajs un depresants. 7 stundas miega ar ir pamaz. Ieteiktu par prioritati izvirzit svara normalizaciju. To pamata ar ediena apjoma samazinasanu. Pamegini samazinat arpusdarba aktivitates, kas tad notiek? Nemacies neko jaunu brivaja laika, dzen luni, dari patikamas, vieglas lietas, pavadi laiku ara mierigas fiziskas aktivitates. Ja spele datorspeles, vai moki telefonu, partrauc to.
Ar sadam darbibam es no galigas bedres izkarpijos ara uz mazaku bedri.
miksa,iedosi savu e-pastu..?
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
30.05.2015 13:35
e-pastiņš miks.audrins@outlook.lv
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
31.05.2015 09:43
1.2-1.5 no vidējās algas Latvijā...tas ir līdz 1000€?
Tik saņem ĻOTI viduvēji programmētāji. Parasti tie ir cilvēki, kuriem tas nav hobijs, bet dara to tikai lai tiktu pie naudas. Tādā veidā, ne ar vienu darbu, sakarīgu algu nenopelnīti. Darbu ir reāli jāmīl.

Un ne jau nauda padara apmierinātu ar dzīvi, bet gan tieši psiholoģiskais gandarījums. Ja tāds nav, tad arī rodas idejas, ka Tu dari IT kā ne savu darbu, to ko jādara projektu vadītajiem vai uzņēmuma īpašniekiem... tā NAV. Ja Tu to darbu dari, tatad Tev tas ir jādara. Ja Tu sāc meklēt atrunas, tas darbs nav Tev ;)

__________________________________________________________________________________________________
“Thinking is difficult, that’s why most people judge.”
Ko homeopātam nozīmē pludmale? Urīns D10
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
02.06.2015 21:25
Man arī liekas, ka pēc 10 darba gadu pieredzes vajadzētu darīt atbildīgākus darbus un pelnīt vairāk. Daudzi citi kolēģi ar mazāku pieredzi un mazāku izglītību ir aizgājuši citur, strādā vairāk un pelna vairāk. Bet mani nomāc kaut kāds lēnīgums, grūtības iebraukt jaunās lietās, nepatika pret sarežģītību, bieži vien aizdomājos par ko citu, trūkst motivācija koncentrēties un izdarīt savu pienākumu. Tāpēc arī sēžu vecajā vietā, izvairos no izaicinājumiem un pārmaiņām. Ir bailes, kas nespētu darboties dinamiski. Citi jaunāki strādā par mani vairāk, radošāk un ātrāk. Kaut varētu saņemties un būt tādi kā viņi.

Psihoterapeite tikai saka, ka vajagot sakārtot personīgo dzīvi, bet man nenesas prāts uz neko nopietnāku, ja ar darba dzīvi un ienākumiem viss nav tā kā mana vecumā jābūt.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
02.06.2015 22:28
....es nokritu no krēsla gandrīz... lēnīgums, grūtības iebraukt jaunās lietās, nepatika pret sarežģītību ...
es Tevi atlaistu. Piedod, bet nopietni.
Kā Tu taisīes pelnīt? Ar vidusskolas līmeņa programēšanu?
Katrs projekts ir kaut kas jauns un individuāls.
Strādāju IT jomā kopš 2002. gada.
No 2004. gada pats uz sevi.

Ar katru dienu viss paliek sarežģītāks un grūtāk apgūstams. Mācos katru dienu... daudz... ļoti daudz... un ceru ka nepaliks vienkāršāk :)
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
02.06.2015 22:55
Uzsvars bija uz lēnīgumu un ātru nogurumu, atslēgšanos. Bet citādi es arī lasu un izmēģinu nozares jaunāko, cita lieta, ka reālā dzīvē ne vienmēr to iznāk izmantot. Nav iebildumu, ja tehnoloģijas sarežģītas, bet riebjas makaronu kods un tas, ka viss iepriekšējais mēdz būs sarežģīts un neuzturams un refaktoringam laiku neviens nedod.

Laikam sākotnējā jautājuma vietā - depresija vai slinkums ir jābūt jautājumam: 1) depresija; 2) slinkums; 3) piemērotība profesijai. Bet ja rodas šaubas par piemērotību profesijai, tad jautājums ir - ko darīt, kā adaptēties, jo neko citu sevišķi neesmu gatavs darīt.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
03.06.2015 00:48
miksa, Tavai psihoterapeitei ir taisnība: ja ir kaut kāda psiholoģiska bremze attiecību veidošanā, tad nevar atrast arī darbu. Tā parasti ir pamatproblēma.

Varbūt tā pat nav Tava profesija, kurā tagad esi.

Vai Tu mēģini veidot attiecības? Nē. Vai Tu tādas gribi? Cik saprotu no Tevi teiktā -- jā.

Varbūt drīkst ieteikt -- izlasi Kafkas "Pili".

Tu man atgādini vienu cilvēku, kas visu mūžu prātoja. Es viņu pazinu, un pirms nāves viņa izmisums bija liels.

Tev arī ir bail no kļūdām (droši vien). Tieši tāpēc daudzi neko nedara -- lai nekļūdītos. Un neko neiegūst.

Un tā varētu turpināt. Bet Tu tik prāto :(
Slinkums izriet no rakstura. Depresija no sava potenciāla neīstenošanas.

Pamēģini 2 nedēļas neizmantot nekādu sabiedrisko transportu un pārvietoties ar kādiem mehāniskiem līdzekļiem - skrituļslidām, velosipēdu, galu galā - KĀJĀM. Redzēsi pasauli no citas puses. Pēc tam vēl divas nedēļas. Un tad dari to kopā ar cilvēkiem, ar kuriem būsi iepazinies pa ceļam. Kusties.
Iestājies korī. Radi.
Apmeklē 3 dažādas reliģiskas iestādes (dažādu reliģiju (neaprobežojies tikai ar krist.baznīcu) - salīdzini ko tur esi redzējis, būs daudz iespaidu.
Uzņemies atbildību par kādu mazu lietu - apņemies izstaidzināt vietējās dzīvnieku patversmes suni. Aizvest kaimiņu tantiņu vienu rītu nedēļā uz veikalu. Dzīvo dzīvi tuvākmīlestībā (tas neaprobežojas tikai ar "savu sievieti").

Apnikums iestājas tad, ja 1)ir pārāk liels komforts 2)ir maz atbildības, kas sagādātu prieku :)
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
10.06.2015 17:38
Labdariba ir slinkuma laapishana, taadu ieradumu esmu pamanijis.



Edited 1 time(s). Last edit at 10.06.2015 17:44 by miksa.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
11.06.2015 12:49
psihoterapijas vietā varētu ieviest sitienus ar pletni... tad varbūt ātrāk pielektu ap ko grozās lietas :))
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
16.06.2015 02:26
Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāji strādā darbu kurš varbūt nepatīk, bet to ko viņš prot un tur kur viņam maksā naudu, tāda ir diemžēl realitāte. Nevari neko tad pa sētnieku ej strādāt. galvenais tagad mūsu laikos ir lai maksā., jo mēs Latvijā tikai eksistējam nevis dzīvojam, nu tas tā varbūt par rupju, bet nu tas ir tas vidējais slānis, kurš sapņo par lielu piķi, bet reāli, pelnot godīgu darbu tu netiksi pie viņa, vai nu kādu apkrāpjot apejot likumus, ja esi tik gudrs.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
16.06.2015 09:06
Strādā to kas nepatīk bet to ko prot?
Tas ir rezultāts gļēvumam... mamma teica mācies TO... TO arī mācās... un pēc tam TO prot un To arī strādā, bet reāli NEKAD TAS nav paticis :D

__________________________________________________________________________________________________
“Thinking is difficult, that’s why most people judge.”
Ko homeopātam nozīmē pludmale? Urīns D10
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
16.06.2015 15:44
Mateus, arī pēc mammas izvēlētās profesijas apgūšanas, var pamācīties vēl kaut ko citu, vajag tikai gribēt. Liela daļa no man apkārt esošajiem cilvēkiem, vispār nestrādā tajā profesijā, ko ir izmācījušies kā pirmo, jo vai nu nav pieprasījuma pēc viņu darba vai arī mazas algas. Mēs taču parasti strādājam, lai nopelnītu naudu, nevis tāpēc,ka patīk strādāt (tam ir domāts brīvprātīgo darbs). Arī karjeras izvēles speciālisti, pirms mācībām iesaka papētīt, kādas profesijas ir reāli pieprasītas un daudz maz interesē, nevis mācīties kaut ko tikai tāpēc, ka pašam patīk.
Re: Ka atšķirt slinkumu darbā no depresijas
18.06.2015 18:39
Mateus dēļ tā ka gribēt vajag, tiek atstumti citi cilvēki, nedalec???
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 11?
Ziņa: