Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!

Aizsāka Srotua 

Sveiki! Es ilgus gadus cietos par šo tēmu, bet sāk noriebties! Daudzus citus arī šī doma neliek mieru cik esmu runājies. Runa ir par padzīvojušiem cilvēkiem kas jauniešus un darba vadītājiem kas savus darba ņēmējus naturāli pazemo ar savu iedomīgo un uzpūtīgo "pieredzi" un "varu"! Tieši taspats notiek internetā. Populāros IT portālos piem. kā Zābaks, Piezīmju bloks un Datu_glabātu_ve visādi 'vecie' kadri tā vietā lai palīdzētu vienkārši ņem un apliek un norej un rezultātā nekas nav. Braucot sabiedriskajos transportņikos bieži var dzirdēt pensionārus un citus kadrus runājam ka redz jaunie jau neko nevar a vot viņu laikā bija darbs! Bet protams! Mūsdienās tak ir tas apburtais loks - bez pieredzes darbā neņem a pieredzi nedod vai prasa naudu bet naudu var ar darbu tik nopelnīt! Kur loģika? UN tikpat svarīgi ir tas - vai tiešām darba devēji nesaprot ka jaunie darba ņēmēji tikai sāk savu attīstību pa karjeras kāpnēm? Vai tiešām nesaprot ka kļūdīties ir ne tikai normāli un cilvēciski bet pat veselīgi? Katrs tak mācās pēc saviem podvigiem. Kāpēc lielie nolicēji paši aizmirsuši ka kādreiz tādi paši iesācēji un amatieri bija kad paši sāka? Kāpēc neļauj citiem to pašu procesu saprotoši paciest? Vai tiešām domā ka ja vairāk 'pieredzes' vai 'gadu' tad viss atļauts? Nevajag spļaut mucā no kuras dzersi vēlāk! Jauniešu apmācības rezultāts ir nākotnes mantojums un tas kāds tas būs atkarīgs no šiem tipiņiem kam sakāpis galvā.
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
24.11.2014 11:20
Zināmā mērā tas tā ir. Bet tas ko Tu uzrakstiji, pārstāv tikai vienu skatu punktu. Realitātē viss ir krietni sarežģītāk.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
24.11.2014 12:58
Problēma ir tur, ka Tev ir tipiska darba ņēmēja (pat verga) domāšana. Kādreiz dzīvē nav citas izejas kā būt darba ņēmējam, jo naudu vajag ātri un visu laiku, ir jāuztur pašam sevi, ģimene, novecojošie vecāki utt., bet tik un tā ir jāiet ar pakalpojuma sniedzēja un klienta attiecību priekšstatu. Un nav tā, ka nevar atrast tādus darba devējus.

Ja nepatīk darba devējs, kļūsti pats sev par darba devēju. Bet tas nebūs baigi vienkārši. Pats redzēsi, ka vai nu neko nenopelnīsi vai prasības pret sevi būs jāceļ. Tāpat būsi laukā no komforta zonas, turklāt visu laiku vajadzēs sevi lauzt, ieraudzīt savas vājās vietas utt.

Manā miestā ir vairāki vīrieši, kas ikdienā skalda kādam malku, kaut ko remontē, uzar, pļauj utt. Tāda ir viņa ikdiena, un tā viņš pelna iztiku visu laiku. Strādādams vienā objektā, viņš jau meklē nākamo. Viņam ir daudz klientu, un pie pēdējā draņķa viņš vairs neies, un to zinās viss miests. Tā tiek audzināti arī klienti. Jaunākie, sparīgākie kļūst par pašnodarbinātajiem, specializējas uz kaut ko vienu, citi uztaisa IK vai SIA.
Aizmirsu pateikt vēl kautko svarīgu. Ja kāds mazam bērnam atņem konfekti tad tas NENOZĪMĒ ka ir pārāks.
Manuprāt tev diezgan vienpusīgs tas skatījums...Piekrītu ka Latvijā ar darbu un darba devēju attieksmi ir visai pamatīgas problēmas - es teiktu, ka darba devēji grib lielus speciālistus, kas gatavi strādāt par iesācēju algām! Un nav jau tikai jauniešiem tās problēmas! Ja paskatīsies plašāk, tad redzēsi ka arī pusmūža cilvēku daudz kur vienkārši neņems, ja palikuši 5 gadi līdz pensijai...
Esmu arī saskārusies ar pārmetumiem, ka normālu darbinieku nav, neviens negrib strādāt, un grib lielas algas par neko...Manuprāt tie nolicēji ir darba devēji, un zemākā līmeņa vadītāji, kuri grib un prot attīstīt savu biznesu vienīgi apkrāpjot un ekonomējot uz darbinieku rēķina. Jo parastie darbinieki Latvijā lielākoties tomēr ir apzinīgi un ļoti strādīgi, vienīgais mīnuss, ka neviens nezin un negrib zināt savas tiesības un pastāvēt par sevi ja darba devējs čakarē.

Bet es neticu, ka jaunieši nevar atrast darbu bez pieredzes! Var atrast, bet protams ka tie būs stresaini, maz apmaksāti darbi, kur ņem jebkuru bez īpašas atlases.Visi sludinājumu portāli to tik vien meklē, kā visādus telemārketerus, pārdevējus, flajeru dalītājus...Ja mērķis ir vienīgi iegūt darba pieredzi, tad pāris mēnešu laikā tur to var iegūt! Un šeit protams parādās tā problēma ar jauniešu apmācību - tādos iesācēju darbos neviens jaunietis neaizkavējas ilgāk par gadu, apgūst pieredzi un atrod labāku darbu. Tāpēc daudz kur izdevīgāk ir apmācīt kādu pusmūža cilvēku, kurš ne uz kādu karjeras attīstību nepretendē un vienkārši grib mierīgi atsēdēt savu laiku līdz pensijai.
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
26.11.2014 20:50
DD pie mums nevar būt nekāds eņģelis, jo VID uz kakla sēž visu laiku. Kāpēc viņam riskēt citu labā? Maksādams maz, viņš dziedē savas brūces un reizēm uz algām ietaupīto naudu tērē diezgan muļķīgi (plikie vēderi kūrortos, elites klases prostitūtas utt.), kas, protams, nav noliedzams.

Tie ir sarežģīti jautājumi, bet DD reizēm ir tikpat bērnišķīgs kā darba ņēmējs, tikai mazliet dusmīgāks un uzņēmīgāks. Un, kad abi tādi satiekas, tad nekā laba tur nav.

Un kas traucē jaunietim uzkrāt pieredzi un doties uz labāku vietu? Pieredze arī ir samaksa.

Tieši pusmūža cilvēkiem ir grūtāk, jo DD tādus, kam 35 un vairāk, dažkārt uzskata par veciem marasmātiķiem un nemaz darbā tā neņem.

Beigu beigās var emigrēt – visa pasaule vaļā, zemes sakārtotākas, tikai letiņi arī tur iekuļas pie saviem tautiešiem idiotiem. Ne visiem ir labi draugi, gana daudz uzņēmības un apķērības. Lūk, rezultāts:

http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/536920-latviesi_imigrantu_paverdzinataji_menesalga_maksajusi_4_marcinas

Bet jāsāk ir ar savu personu. Visas netaisnības nekad neizskaudīs.
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Un kas traucē jaunietim uzkrāt pieredzi un
> doties uz labāku vietu? Pieredze arī ir
> samaksa.
---------------------------------------------------------
Pilnīgi pareizi bet vienmēr atradīsies tipāži kam tas nepatiks. Reku sludinājums par tēmu:
http://visidarbi.lv/darba-sludinajums/autovaditajs-717
Tad sanāk ka mums sava dzīve ir jānoraksta tikai tāpēc ka kādam gribas nopelnīt uz lētā darbaspēka aizbildinoties ar šādiem tekstiem?
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
27.12.2014 19:15
Tad sanāk tā, ka atver pats savu pārvadājumu firmu.
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Tad sanāk tā, ka atver pats savu pārvadājumu
> firmu.
--------------------------------------------------------
KO? Tas bija tikai piemērs. Varu atrast citus.
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
31.12.2014 13:41
Tu uzreiz gribeeji dabuut labi apmaksaatu darbu augstaa amataa? :) pilniigi logiski, ja darba deveejam ir iespeeja izveeleeties, vins panems darbaa cilveeku ar izgliitiibu un pieredzi. Varbuut ir laiks nolaist savas prasiibas attieciibaa uz darbu, saac ar vienkaarsaaku, ne tik labi apmaksaatu darbu, bet saac ar kaut ko. Gruuti jau kaut ko ieteikt, jo nezinu kaadaa jomaa tu meklee. Bet ja gribi uzreiz buut vadiitaajs, tad kaa jau Runcene teica - atver savu firmu.
Re: Profesionālā slimība ir sērga mūsdienās!
31.12.2014 15:29
Esmu braukusi cauri ASV, dažādos virzienos.

Daudzos miestos teju katrā pagalmā stāv fūre – katrs šāds vīrietis, visbiežāk imigrants, tā pelna iztiku savai ģimenei, pats būdams direktors un padotais. Sievietēm darbs ir skoliņā, pašvaldībā, bodītē, bet katrai nepietiek. Tās kaut ko strādā no mājas "pa vadiem". Arī vīrietis, protams tā var, kāpēc nē. Citi vīri brauc uz tāliem naftas laukiem un uzturas tur mēnešiem. Vēl citi strādā kādā ražotnē, ja tāda sasniedzamā attālumā vispār ir. Cik iznāca runāt, katrs kaut kā pamazām kuļas uz augšu un gan sievietes, gan vīrieši 40-60 gadu vecumā mierīgi stājas koledžā, lai varētu pakāpties vēl par vienu soli.

Bet neviens tur baisi nebrēc, jo dzimtajā zemē viņiem bija pilsoņu karš, totalitārs režīms, kad varēja piespriest nāvessodu par katru sīkumu, vai bads lauksaimniecībai nelabvēlīga klimata dēļ.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 6?
Ziņa: