Psihoterapeiti

Aizsāka Susi 

Psihoterapeiti
07.08.2013 22:35
Labvakar! :) Vēlos jautāt tiem cilvēkiem, kas ir apmeklējuši psihoterapeitus - kāda bija vizīšu norise, gaita? Ko psihoterapeits darīja, izņemot uzklausīšanu un tablešu izrakstīšanu?
bmw
Re: Psihoterapeiti
07.08.2013 23:18
psihoterapeits sarunājas ar Tevi,nevis raksta tabletes,palīdz saprast un novērst psihologiskas problēmas.
Re: Psihoterapeiti
07.08.2013 23:48
Es zinu, ko dara psihoterapeits, pati tagad eju pie tāda. :D Vēlos saprast, kāda ir citiem pieredze (konkrētāk par "runājas, palīdz saprast"), jo pašlaik, manuprāt, maksāju tikai par savu runāšanu 45 min garumā un recepti zālēm. Bet man nav ar ko salīdzināt, iespējams, tas skaitas normāli.



Edited 1 time(s). Last edit at 07.08.2013 23:49 by Susi.
bmw
Re: Psihoterapeiti
08.08.2013 00:17
Man apriebās runāt ar psihoterapeitu,es klausos audio meditācijas,lietoju vitamīnus,mikroelementus,daudz kas atkarīgs no kā stress-vai ir psihologiski cēloņi.Bet citiem palīdz.Varbūt Tev jāmaina psihs,jo būtu jābūt vismaz sajūtai ka virzies uz priekšu,jābūt savstarpējai sapratnei....ja neesi apmierināta-tātad nav...
Re: Psihoterapeiti
08.08.2013 00:25
Skaidrs, paldies!

Tas ir mans pirmais psihoterapeits un pirmās vizītes (divas jau bijušas). Nevaru saprast, vai pēkšņi kaut kas mainīsies vai nē, un kāda ir normāla vizītes prakse pie psihoterapeita. Tā kā gaidu vēl citu cilvēku pieredzi :)
Re: Psihoterapeiti
08.08.2013 12:11
Šajā forumā ir bijis milzum daudz diskusiju par psihoterapiju, gan par, gan pret, bet jāteic, ka lielākā daļa "pret" teicēju ir bijuši cilvēki bez pieredzes vai ar nelielu pieredzi.

Vari pameklēt meklētājā, piemēram, manus, ",,,", fox un Alsteres komentārus. Mēs laikam esam rakstījušas visvairāk, bet kopumā ir bijis arī daudz interesantu komentāru no cilvēkiem, kas raksta reti un maz. Turklāt ar laiku domas mainās, jo gūsti jaunu pieredzi.

Katrs cilvēks ir citāds un arī katra pieredze būs citāda. Ja Tu izvēlēsies palikt psihoterapijā, Tev tik un tā būs sava unikāla pieredze.

Tā uz burvja mājienu jau nekas nemainās; ir jānonāk līdz mirklim (es tagad par sevi), kad saproti, ko dari aplami un kas izraisa sliktās sajūtas. Dažkārt vai pat bieži psihoterapija nozīmē sevi ļoti mainīt. Sarunas palīdz iepazīt sevi, patiesībā ļoti dziļi, uzzināt, kas Tu īsti esi par cilvēku, ko Tu patiesībā gribi, kas Tev patīk un kas nepatīk. Daudzi atklāj, ka dara to, ko grib citi, vai rīkojas tā, kā ir pieņemts sabiedrībā. (Ko citi padomās, ja es tā vai šitā....) Cilvēkam ir bail būt pašam. Ir ļaudis, kas sevi nevērtē vai, citiem vārdiem, viņiem ir zems pašvērtējums. Psihoterapija palīdz celt cieņu pret sevi un arī pašvērtējumu, kā arī tiešām padara vienaldzīgu pret to, ko citi padomās.

Bet es teiktu, ka kopumā, lai sasniegtu rezuktātu, tas ir ilgs un arī diezgan dārgs process, bet arī neizsakāmi interesants.

Taču tas nav vajadzīgs visu mūžu, jo, simboliski runājot, psihoterapija uzliek cilvēku uz izaugsmes ceļa un palīdz noiet diezgan garu gabalu. Tā uzmodina iekšēju dziļu interesi par sevi. Psihoterapija tātad iemāca turpmāk pašam parūpēties par savām emocionālajām problēmām, pašam augt un attīstīties.

Dažkārt psihoterapijā cilvēki atklāj, ka viņi vēlas mainīt partneri, nodarbošanos, ka visas šīs lietas, kas man tagad ir, nav tās, ko es no dzīves vēlos. Nu un, piemēram, izšķirties nav viegli, tas ir arī sāpīgi, un psihoterapeits šajā laikā sniedz emocionālu atbalstu.

Vēl mazliet par psihoterapeitu izvēli. Tur darbojas patīk/nepatīk princips, nav nozīmes, cik viņš populārs utt. Tagad daudzi no viņiem (arī gluži jauni) tiek aicināti uz TV un radio (nevis tur lien, lai reklamētos; vnk zinu, kā tas notiek: redaktori un raidījumu vadītāji paši izvēlas intervējamos). Tu vari paklausīties, vai viņu teiktais Tev kaut ko izsaka, vari arī palasīt viņu rakstus (vairākiem ir mājaslapas), daži šo to uzraksta žurnālos utt., tīmeklī ir atrodamas videointervijas... Lai izvēlētos speciālistu, vajadzētu būt sajūtai: jā, šim cilvēkam ir kaut kas tāds, ko vēlos no viņa iegūt. Psihoterapija ir arī tāds kā trenera un sportista kopdarbs, kā māceklis pie meistara, ja zini, ko tas nozīmē; tātad tur arī pašam ir daudz jādara, jo laurus plūc sportists, kurš ir smagi strādājis. Izvēlei var veikt arī testa vizītes, bet par tām, protams, ir jāmaksā.

Kā jau teicu, pasākums nav lēts, jo psihoterapeita izglītību valsts neatbalsta, tas ir pilnīgi privāts pasākums, privāta iniciatīva, privāta interese, privātas augstskolas.

Man ir 10 gadu pieredze psihoterapijā ar pārtraukumiem. Nenožēloju nevienu latu, bet to ir bijis daudz. Sākumā gāju regulāri katru nedēļu, tagad dažkārt pa laikam, kad ir kas sakrājies. Man droši vien būs vēl kaut kas jāmaina dzīvē, turklāt diezgan radikāli, un es krāju tam spēkus. Reizēm cilvēki atgriežas pie psihoterapijas, ja piedzīvo kādas nelaimes vai neizmērojamus zaudējumus, kas prasa lielus iekšējus resursus, lai visu pārdzīvotu.

Manai mammai bija psihiskas grūtības + esmu piedzīvojusi vardarbību vairāku gadu garumā agrīnos pusaudžu gados. Tas ietekmēja manu personīgo izaugsmi, biju kā sasieta, ar konstantām tieksmēm uz pašnāvību, bet psihoterapija mani ir atbrīvojusi un palīdzējusi uzaudzēt spārnus. Pa laikam man uznāk vecās sajūtas (kad ir kāds ļoti liels dzīves stress), bet esmu iemācījusies no tiem ātri kārpīties laukā, nesākot gremdēties šajās domās.

Lai gan mana psihoterapeite ir sabiedrībā zināma personība, viena no Latvijas pirmajām, es negāju tur tāpēc: izlasīju vienu interviju žurnālā un sajūtu, ka tai sievietei ir spēks dzīvei, ko es arī gribu iegūt. Mani fascinēja arī tas, kā viņa ir pārvarējusi savas personiskās grūtības, redzēju baigo spēju nesabrukt. Pašā sākumā es gan to visu tā neapzinājos, tā vairāk bija vilkme, ķīmija. Bet, ja ir šī ķīmija, sākumā ar to pietiek.

Kādu laiku var būt sajūta, ka bez psihoterapeita nevari dzīvot vai pat iemīlēšanās sajūta, un tas ir normāli, bet tas pāriet. Tas jau ir viens liels sasniegums, kad spēj būt pats uz savām kājām. Turklāt kvalificēts psihoterapeits to pamana un neļauj viņam iesēsties klēpī.

Es neko nesaku, ja cilvēkam patīk meditācijas u. c. lietas, dzīļu psihoterapija jau nav vienīgā iespēja, bet man tā patīk vislabāk, jo biju visu ko izmēģinājusi, bet nekas sevišķi labi nelīdzēja.

Esmu lietojusi zāles, arī tagad ir miega problēmas, kas man ir no pusaudžu gadiem. Neesmu droša, vai pilnībā savā mūžā tikšu vaļā no miega zālēm, bet esmu to pieņēmusi ar mieru. Bet es vismaz guļu tik labi, kā nekad dzīvē un varu pilnvērtīgi nostrādāt dienu. Darbs ir pašas izvēlēts, esmu pašnodarbināta.

Bet pie psihiatra vai ģimenes ārsta pēc zālēm vienmēr esmu gājusi atsevišķi, jo, manuprāt, psihoterapeits ir jāšķir no zāļu daktera, lai psihoterapijas procesā nav nekādu citu ārstēšanas elementu – tikai vārds un saruna, kam veltīta visa sesija.
Re: Psihoterapeiti
08.08.2013 15:29
Tiem, kas lasa krieviski, psihoterapeites Jeļenas Šubinas pašpieredze:

"Сегодня сама была на психотерапии. Для нас, людей работающих с людьми, это обязательная часть профессии, как медосмотр у врачей, как профилактика у летчиков. Это не значит, что мы все время бегаем друг по другу.., лично я всегда прихожу в ужас, когда встречаю чье-нибудь резюме со словами 900 или 1200 часов личной терапии. По моему, такое количество, это уже диагноз... А у меня примерно 30 часов в год выходит. Мне этого хватает.

Я очень люблю состояние после терапии. Его даже сложно описать... Это облегчение души! Знаете, как организму время от времени нужна чистка и тогда мы голодаем, садимся на диеты, так и душе нужно устраивать иногда процедуру.

Я вспоминаю свои первые годы в терапии... Там было очень много боли, поэтому терапия была ломкой, меня словно прокручивало через жернова. А сейчас это тонкая мастерская настройка. (Спасибо моему терапевту!) И еще это очень интересно. Подходишь к терапии, как к творческой задаче. Находишь то, что нужно подправить, подрихтовать, высвободенную энергию используешь в своих, сугубо практических, целях. Можно направить в сферу бизнеса, денег, отношений. Это всегда дает результат.

Сегодня на работе смеялись над тем, что на неких курсах женщин учат искусству оргазма. Но примерно также можно научить человека блестяще использовать для радости жизни такой инструмент, как работу над собой. Просто для многих психотерапия - это что-то страшное, где-то между дуркой и моргом. Да нет же, говорю вам, нет более увлекательного занятия, как путешествие в свой внутренний мир! Я бы даже сделала, пожалуй, курсы для пользователей личной терапии. Да-да, этому реально нужно учиться, конечно с опытом это тоже приходит, но зачем же ждать, если можно просто взять и научиться у продвинутых (улыбка!) мастеров?

А вообще, очень захотелось с вами поделится чувством радости и легкости, которое пришло вот сейчас!"

© Jeļena Šubina
Timberland
Re: Psihoterapeiti
08.08.2013 17:08
Mans terapeits (psihoanalītiskā terapija): klausās, jautā, komentē, interpretē, atbild uz maniem jautājumiem (ne visiem, protams). Reizēm sanāk t.s. "klusējošie brīži". Receptes neraksta.
Re: Psihoterapeiti
09.08.2013 14:51
Paldies par jūsu atbildēm, jo īpaši Runcenes garo. Interesanti bija lasīt. ;)
Re: Psihoterapeiti
10.08.2013 19:48
Starp citu... reizēm nemaz nevajag runāt ar psihoterapeitu, lai nonāktu līdz kaut kādām savām reālijām, sakārtotu savu vērtību skalu un saprastu ko esi darījis nepareizi pret sevi un sākt darīt pareizi.

Es esmu totāli skeptisks pret visādiem astrologiem, vēdistiem utt utjp, BET... nejauši uzdūros uz viena saita: http://www.audioveda.ru/ kur publicējas un izliek audio seminārus arī viens cilveks no Latvijas - Руслан Альбертович Нарушевич, kurš ir tieši vēdists un astrologs :D Bet mani pavilka. Protams joprojām neesmu mainījis savus uzskatus par reliģisko utm plakni, bet saskatīt savas kļūdas un pamanīt ceļu kas ejams - palīdz.

__________________________________________________________________________________________________
“Thinking is difficult, that’s why most people judge.”
Ko homeopātam nozīmē pludmale? Urīns D10
Re: Psihoterapeiti
13.08.2013 10:17
Mateus pilnigi piekritu, maini vidi un vis sakartojaas.
Pūkaine
Re: Psihoterapeiti
14.08.2013 14:12
Runcene Rakstīja:
-------------------------------------------------------

> saproti, ko dari aplami un kas izraisa sliktās
> sajūtas. Daudzi
> atklāj, ka dara to, ko grib citi, vai rīkojas
> tā, kā ir pieņemts sabiedrībā. (Ko citi
> padomās, ja es tā vai šitā....) Cilvēkam ir
> bail būt pašam.
.
Tieši tā! Zelta vārdi, lai arī dikti vienkārši izklausās!

Piedevām, kā trāpīgs man šķita šis Runcenes teksts tālāk. Īsi un labi definēts. Visu laiku domāju, kā nosaukt tās daudzās dažādās lietas, ko visu laiku cītīgu daru (mērķim savam), un re- šodien nejauši ieraudzīju palasoties Runceni- tā ir spēku krāšana ar priekšdarbiem kam radikālākam. Palika pat vieglāk šo izlasot (definīcijas dēļ). Jo sapratu tagad, ka tas arī ir tas, ko daru pašlaik (tā noteikti nav bezdarbība,, bet darbību, darāmo secēšana gan; katrai dienai ir kaut kas būtisks ko darīt; pat laika pietrūkst nedaudz; no tā veidojās veselīgs azarts un drosme kaut kam vēl).

būs vēl kaut kas
> jāmaina dzīvē, turklāt diezgan radikāli, un
> es krāju tam spēkus. Reizēm cilvēki atgriežas
> pie psihoterapijas, ja piedzīvo kādas nelaimes
> vai neizmērojamus zaudējumus, kas prasa lielus
> iekšējus resursus, lai visu pārdzīvotu.

Par tēmu autorei: man bija divas pieredzes. Vienā bija mana runāšana un pinkšķēšana (sākumā) un dialogi par konkrēto tēmu, otrā- vispirms mana runāšana un tad tāds autoritatīva režīma monologs, kamēr vizīte galā....(ar bezjēdzīgiem tekstiem, kā 3-gadniekam). Un man tas nepatika. Ķēros drusku vērsim pie ragiem no citas puses. :) Un tas nes labāksu rezultātus.


Runcenei, paldies, par precīzajiem vārdiem! :) Skrienu rosīties tālāk.
minija
Re: Psihoterapeiti
16.08.2013 14:55
RUNCENEI - vai vari uzrakstit kādas miega zāles lieto? arī man tās jālieto, jo reti kad varu aizmigt ar savu miegu. Bet gribētos zināt kuras ir tās "nekaitīgākās", kas nenoēd atmiņu u.c.? Pati lietoju stillnox jau ilgstoši.
Re: Psihoterapeiti
17.08.2013 16:32
Zāles ir kvetiapīns 50 mg, neiroleptiķis. Uzskata, ka neiroleptiķi nerada ķīmisku atkarību, tagad miegam diezgan bieži nozīmē nevis trankvilizatorus, bet neiroleptiķus, tāda jauna tendence; kvetiapīnu it sevišķi, jo pieejams dažādā stiprumā.

Taču nezinu, vai Tev vajag mainīt, ja der tās, ko tagad lieto, vismaz es tā nedarītu; katram, galu galā, savs. Organisms arī nomierinās, pieskaņojas.

Domāju, ka neviens īsti nevar pateikt, kādu ietekmi kāds medikaments var atstāt ilgākā nākotnē, bet vissliktākie ir barbiturāti.

Zinu cilvēkus, kas visu mūžu lietojuši fenazepamu, jo savulaik (jau padomju laikos) tas bija populārs medikaments bezmiega gadījumā, kaut arī tagad skaitās briesmīgi vecas zāles, bet psihiatri parasti nemaina, ja cilvēks pieradis un sen lieto, lai neizsistu no līdzsvara, ir viens zināms, kas gadiem lietoja radedormu, tas tagad pazudis no tirgus, nezinu, pret ko cilvēks mainījis; nu nekas briesmīgi traks ar zināmajiem lietotājiem nav noticis, devas nav bijis jāceļ, to pašu vienu tableti uz nakti arī lieto.

Svarīgi arī, kāda cilvēkam pamatproblēma. Miega līdzekļa devas un lietošanas vajadzību labvēlīgā virzienā var ietekmēt antidepresanti, tie arī skaitās visveselīgākie, cik nu to vispār par zālēm var teikt. Protams, palīdz arī dažāda veida psiholoģiska palīdzība vai pašpalīdzība un meditācija. Ir ļoti svarīgi sevi iepazīt.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 15?
Ziņa: