Antidepresanti vs placebo

Aizsāka tvnets 

tvnets
Antidepresanti vs placebo
03.03.2008 09:09
Antidepresantu efekts minimâli atðíiras no placebo
(http://www.tvnet.lv/men/veseliba/article.php?id=76154)

Izplatîtâko antidepresantu, kâ "Prozac" un "Seroxat", efekts depresijas ârstçðanâ tikai minimâli atðíiras no placebo, liecina britu universitâtes veikts pçtîjums.

Britu mediíi analizçja 47 klîniskos pçtîjumus, arî zâïu kompâniju veiktos izmçìinâjumus, kuru rezultâtus tâs atteikuðâs izpaust. Farmaceitisko kompâniju izmçìinâjumu rezultâtus zinâtnieki ieguvuði saskaòâ ar ASV informâcijas brîvîbas likumiem.

Pçtîjuma rezultâti liek ðaubîties, vai cilvçkiem, kas sirgst ar vieglu un mçrenu depresiju, vajadzçtu izrakstît tâdus medikamentus kâ "Prozac", ko visâ pasaulç lieto 40 miljoni cilvçku.

"Uzlabojumu atðíirîba starp pacientiem, kas lietoja placebo un antidepresantus, nav ïoti liela. Tas nozîmç, ka depresiju var ârstçt bez íîmiskas iejaukðanâs," norâdîja Hallas universitâtes profesors Çrvins Kirðs, kurð vadîja pçtîjumu.

"Òemot vçrâ ðos rezultâtus, ir maz iemeslu izrakstît antidepresantus pacientiem, izòemot vissmagâkos depresijas gadîjumus un ja alternatîvas ârstçðanas metodes nav devuðas rezultâtus," sacîja Kirðs.

Pçtîjums publicçts þurnâlâ "PLoS". Tajâ pçtîta zâïu "Prozac", "Seroxat", "Effexor" un "Serzone" iedarbîba depresijas ârstçðanâ. Pçtîjumâ atklâjies, ka ðie medikamenti tikai daþiem cilvçkiem ar smagu depresiju ir efektîvâki nekâ placebo.

Kirða komanda norâdîja, ka viòu darbs ir viens no plaðâkajiem un dziïâkajiem pçtîjumiem par jaunâs paaudzes antidepresantu jeb selektîvo serotonîna atpakaïsaistes inhibitoru (SSRI) efektivitâti.

Tajâ paðâ laikâ zâïu kompânijas apðaubîja pçtîjuma rezultâtus.

"Prozac" raþotâja "Eli Lilly" pârstâvis norâdîja, ka "ilggadîga zinâtniska un medicîniska pieredze" ir apstiprinâjusi "Prozac" kâ efektîvu antidepresantu. "Seroxat" raþotâjs "GlaxoSmithKline" paziòoja, ka pçtîjumâ nav atzîti zâïu "ïoti pozitîvie efekti".

"Viòu secinâjumi ir pretrunâ ar to, kas novçrots îstâ klîniskâ praksç. Ðîs jomas eksperti plaði atzîst, ka pçtîjumi par depresiju ir ïoti sareþìîti un komplicçti," teikts kompânijas paziòojumâ.

Savukârt Lielbritânijas Psihiatriskâs karaliskâs koledþas direktora vietnieks Tims Kendels pçtîjumu rezultâtus nodçvçja par ârkârtîgi svarîgiem, norâdot, ka tie pierâda nepiecieðamîbu likt zâïu kompânijâm publiskot pilnîgus datus par visiem klîniskajiem pçtîjumiem.

"Es domâju, ka ir pârâk bîstami zâïu kompânijâm, kurâm peïòa ir galvenais faktors, ïaut neizpaust datus, kas parâda, ka kâds medikaments ir neefektîvs vai kaitîgs," viòð norâdîja.

Arî britu garîgâs veselîbas labdarîbas organizâcijas "Mind" pârstâve Alisone Koba paziòoja, ka pçtîjuma rezultâti ir nopietns trieciens medikamentu dominancei depresijas ârstçðanâ.

"Antidepresanti tieðâm palîdz daudziem cilvçkiem, bet nekâdâ gadîjumâ ne visiem, un daþi cilvçki no tiem izjût smagas blakusparâdîbas," sacîja Koba.

"Deviòi no desmit ìimenes ârstiem atzîst, ka viòi ir spiesti izrakstît zâles, jo viòiem nav pienâcîgas pieejas "pârrunu terapijai", kâ uzvedîbas izziòas terapijai, kas vieglas depresijas gadîjumos ir rekomendçta kâ pirmâ ârstçðanas metode," viòa skaidroja.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 2 pieskaita 19?
Ziņa: