Novads bez ārsta un aptiekas.

Aizsāka kachenite 

Novads bez ārsta un aptiekas.
21.02.2017 20:56
http://www.lsm.lv/lv/raksts/zinju-analiize/zinas/ciblas-dzive-bez-aptiekas-zales-no-krievijas-vai-autoveikala.a224796/
Labāk, nekā Āfrikā ir, vai ne? ;D
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
22.02.2017 09:33
Tā ir vietējā veikala vaina, jo jau sen var pārņemt arī aptiekas biznesu – bezrecepšu zālēm un medicīnas līdzekļiem nekādu problēmu. Bet nav tik traki, zinot, ka turpat ir Ludza. Vairumam cilvēku laukos tāpat ar mašīnu un autobusu ir jābrauc uz novada centru pēc ārsta un aptiekas. Tas tiek tagad reklamēts kā kas īpašs.



Edited 1 time(s). Last edit at 22.02.2017 09:36 by Synapscape.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
22.02.2017 21:38
Synascape- tur nav pastāvīga ārsta! Ārsts ierodas dažas reizes mēnesī.
Un visiem penšiem sava auto nav, lai varētu uz Ludzu braukt, kad iegribās.
Autobuss no pagasta centra uz Ludzu iet tikai 2-3 reizes dienā, bet visi taču nedzīvo pagasta centrā! Dažiem līdz busam ir 2-5 kilometri kājām jāiet. Iet ar lielām veikala somām šos 5km- cilvēkam gados tas ir pārbaudījums.

Ja vajag vairāk, nekā pagasta feldšeri un ĢĀ- vajag noķert rīta busu- tikt līdz Ludzai, pēc tam no Ludzas paspēt pie ārsta Daugavpilī, Rēzeknē vai Rīgā. Vakarā to visu- pretējā kārtībā. Tas viss maksā, bet tur ir bezdarbs. Bieži vien vienīgais ģimenes naudas avots Latgalē ir pensija vai invalīda pabalsts.

Man tajā pusē dzīvo paziņas. Zinu: ja vajag pie ārsta Rīgā, tad vai nu izbrauc no Ludzas iepriekšējā dienā un Rīgā pie paziņām pārnakšņo- tad pēc ~36 stundām var būt mājās Ludzā. Vai- izbrauc ap pusnakti un Rīgā ir ap 8 rītā. Apskrien visas lietas un ārstus Rīgā un pirms pusnakts ir Ludzā. Diennakts riņķis sanāk... Tantei, kura dzīvo 5km no pagasta centra, bez paziņu starpniecības uz Rīgu netikt.

Paziņa saka: tur cilvēki ciešoties un staigājot slimi, kamēr krīt. Kamēr es te, Rīgā, varu laika un attāluma ziņā katru dienu uz USG, RTG un asins analīzi tikt. Lauku slimnīcās ir pavisam savādāks kontigents- tādas ielaistas vainas Rīgas slimnīcā dabūjot redzēt reti.



Edited 1 time(s). Last edit at 22.02.2017 21:43 by kachenite.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
22.02.2017 22:57
Tā noteikti nav valsts vaina, uzlikot kādus mītiskus ierobežojumus vai prasības. Jebkurš pietiekami spējīgs cilvēks var atvērt savu privātpraksi vai aptieku. Laukos vispār lēti tādu uzturēt, tikai klientu gandrīz nav un peļņa izpaliek. Man vairums pazīstamo, kas dzīvo lauku reģionos, tāpat cenšas braukt pēc speciālistiem vai noteiktām zālēm uz lielākām pilsētām (arī parastās zāles mēdz tur būt lētākas). Izņēmumi ir, noteikti pieminētā iedzīvotāju grupa vientuļie pensionāri. BET citos novados nemaz vieglāk tiem neklājas. Ir vietas, kur vispār tikai vienreiz dienā iet autobuss līdz novada centram vai vispār neiet. Neņemot vērā, ka ir ārsti, kas ir tikai Rīgā. Tas pats stāsts, kas Tavai paziņai, ir ierasts daudz kur, ne tikai Ciblas novadā.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
23.02.2017 14:48
Valsts vaina ir idiotiskie kases aparāti, kas attiecas arī uz mazu lauku aptieku. Tak bijusī īpašniece visu izlika. Tādā miestā Anglijā nekā tamlīdzīga nav.

Veciem ļaudīm vajag arī recepšu zāles, nevis tikai pilieniņus un saites, ko var tirgot vietējā bode.

Tie nelaimīgie aparāti turklāt neiet, tie neiet manā miestā Elvi un arī Rīgā lielajā grāmatizdevējā "Zvaigzne". Tas draņķis netiek galā, ja viens cilvēks pērk ar karti, bet nākamais par skaidru naudu, un vairāku kasu sistēma tam vispār ir neizprotama lieta. Bet firma ir uzvarējusi VID konkursā...

Tiešām nav skaidrs, kā laukos izputina mazo biznesu? Šajā gadījumā tā bija ļoti vajadzīga lieta -- aptieka --, kuras trūkums daudziem liek nevajadzīgi ciest. Un tādās vietās apkopējām vēl gribēja likt maksāt sociālo par pilnu slodzi, kaut viņai tur 2 stundu darbs.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
23.02.2017 15:09
Un šodien mūsu "jaukais" parlaments kārtējo reizi ielīda d. ES un nobalsoja par CETA. Tātad nāks iekšā Kanādas "lauksaimniecības" ģenētiski modificētie mēsli. Cerams, ka vismaz kāds zemnieks vēl būs, pie kura varēšu nopirkt gabaliņu normālas gaļas vai mājas desas.

Mēs ejam uz vēl spožāku nākotni.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
23.02.2017 17:08
Jau tagad daudzi labākie Latvijas un Zemgales aramzemes gabali pieder kanādiešiem.

Tādu baumu arī dzirdēju, ka iznīcinot (ar cūku mēra vīrusu) divas lielākās Latvijas cūku fermas- katrā ap 5000 dvēseļu , tiekot atbrīvota vieta Kanādas rukšu gaļai. Tās bija fermas, uz kurieni veda Eiropas speciālistus rādīt, kādus labus drošības pasākumus viņi ievēro, lai cūku mēris netiktu iekšā.
Tur bija arī Latvijas baltās cūkas ģenētiskais materiāls uzturēts... Tagad Latvijas Baltā cūka- visas vaislinieces Vangažos apkures krāsnī?



Edited 1 time(s). Last edit at 23.02.2017 17:11 by kachenite.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
23.02.2017 17:32
Mjā, lauksaimniekiem jābūt ar iekšām, lai nesajuktu prātā.

Daži jau aizgāja sviestā, kad cukura nozari likvidēja.

Man vienam labi zināmam cilvēkam ir izglītība un pieredze ražošanas uzņēmumu darbgaldu elektriskās daļas apkalpošanā. Nu tipa, apkalpošanas elektriķis. Galvenie darba devēji bija visas 3 cukurenes un citi lielie paikas ražotāji. Tagad visi vīri pamazām pārkvalificējas, arvien mazāk paliek vietējo ražotāju, paika vēl ir, bet, cik ilgi, to tik eņģeļi zina.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
09.05.2017 15:18
Mūsu pusē pagajšgad arī bija aptieka. Bet pēc valsts veiktajiem uzlabojumiem veselības aprūpē, vairs nav...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
10.05.2017 13:06
Es domāju, tas tāpēc, ka valsts gremdē mazos uzņēmumus.

Mazās lauku aptiekas parasti nav nevienā "ķēdē".

Daudzi aizvērās, kad gribēja pusslodzniekiem uzlikt pilnu sociālo, ap 100 EUR mēnesī. Kad Vējonis lepni atcēla, bija jau par vēlu.
Re: Novads bez ārsta un aptiekas.
17.05.2017 22:52
Var jau valsts pat no sava budžeta maksāt, lai tādas uzturētu, bet es tur redzu pašu iedzīvotāju tendenci tādas vairs neapmeklēt. Tieši pateicoties aptieku "ķēdēm", līdzīgi kā tas ir ar pārtikas veikaliem. Cilvēki pieraduši pie plašākas izvēlas, ka visu var nopirkt turpat, ko vietējās bodes nenodrošina, tāpēc viņi brauc uz lielākiem centriem pēc pirkumiem, īpaši aptiekas precēm, kuras pērk tikai reizi mēnesī vai retāk. Tā ir grupa zem 40 gadiem, kas vēl laukos izlemj dzīvot (bieži arī viņu darbs ir šajos centros). Vietējo aptieku un pārtikas veikalu auditorija parasti vecākā paaudze, kas paliek arvien mazāka. Loģiski, ka neuzturēs aptieku 50 klientiem gadā. Tā ir tīra labdarība - jau tagad pēc tāda principa daudzviet tās darbojas, jo žēl šo vietējo. Uzņēmīgie veltīs laiku kam pelnošākam.



Edited 2 time(s). Last edit at 17.05.2017 22:58 by Synapscape.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 8 pieskaita 3?
Ziņa: