Veselības apdrošināšana

Aizsāka ku! 

Veselības apdrošināšana
10.03.2016 11:30
Es gribētu lai kāds man paskaidro, kā veselības apdrošināšana uzlabos situāciju veselības aprūpē? No kurienes tā nauda radīsies ja treknu kumosu sev vel paņems apdrošinātāji?

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Gvido
Re: Veselības apdrošināšana
10.03.2016 20:27
Viss atkarīgs no tā, kurš par šo apdrošināšanu maksās.
Re: Veselības apdrošināšana
10.03.2016 21:39
Nu kurš gan par to varētu maksāt, interesanti... Vai ir vairākas opcijas? Iedzīvotāji un valsts, protams. Bet ja nauda tagad tik ļoti nepietiek, tad no kurienes viņa pavairosies kad veselības aprūpes sistēmā iesaistīsies vēl viens dalībnieks?

Saproti, ja tagad jau tāpat viss būtu kārtībā, tad ieviešot apdrošināšanu mēs panāktu visiem stabilitāti un vienlīdz labu aprūpi saņemtu arī tie kam ir vidēji vai mazi ienākumi un viņiem nevajadzētu uztraukties, ka ejot pie ārsta var pietūkt nauda dārgam izmeklējumam, vai operācijai.

Bet mēs labi zinam, ka veselības aprūpē nauda nepietiek. Liela daļa cilvēku nevar atļauties tik cik viņiem vajadzētu. Un runa te nav par nodokļu nomaksāšanu ko neviens normāls cilvēks labprātīgi negrib darīt. Runa ir par savu veselību uz kuru neviens netaupīs, ja vien būs ko maksāt. Es gribu saprast no kurienes ņemsies trūkstošā nauda?

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Veselības apdrošināšana
10.03.2016 22:48
Nesaprotu kāda konkrēta ideja.
Vai papildus ikmēneša maksājums no darba algas? Cik liels un kāds pretī grozs?
Re: Veselības apdrošināšana
10.03.2016 22:59
Nu, Latvijā jau periodiski tiek spiests uz veselības apdrošināšanu. Obligāto protams. Es neatceros cik bija tie iepriekšējie rēķini bija. Laikam 240 lati gadā, vai kaut kas tamlīdzīgs. Grozs? Nezinu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Veselības apdrošināšana
10.03.2016 23:16
Kvotas, normas.

Nebūtu vēl tur dažas slēdzamās / pārprofilējamās slimnīcas izremontētas/ aprīkotas par citroniem pirms krīzes............
Re: Veselības apdrošināšana
13.03.2016 22:17
ku! necep vecas olas. 2008. gada ekonomiskā krīze nav beigusies, tā joprojām turpinās, globālajā ekonomikā netika ieviesti nekādi labojumi, izņemot virtuālās naudas printēšanu un nākamais kritiens būs daudz, daudz smagāks. Nebūs vairs nekādas veselības aprūpes.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 09:31
Nav ne jausmas. Ap 2008 ā nogali gāja runa par " minimuma grozu " ko nodrošināšot, par OVA utml utjpr.
Medijos pirmā izskanējusī ideja bija LVL 20/mēn .

Vēlāk medijos parādījās ļoti daudz dažādu ideju.

No nesenākajām TV un portālos parādījās ideja par daļas no strādājošo nomaksātās VSOI pārdali uz VM vajadzībām. Tas sanāk soc iemaksu daļas pārvirzīšana no slimības lapu, grupu, soc pabalstu, invaliditātes un vecuma pensiju, māmiņalgu UZ veselības izdevumu segšanu.
UN/VAI klāt kaut kas līdzīgs OCTA - ikmēneša/ikgada piespiedu maksājums no cilvēkiem vēl klāt.
UN/VAI klāt papildus kādi nodokļu pārdale vai uzlikšana papildus.

Katrā ziņā " pakalpojumu grozs " un " vadlīnijas groza pielietošanai " vēl neesot skaidras.
Skaidrs daudzmaz ir tikai neatliekamā palīdzība jēdziens un lietojums.
Tā ka vispirms acīmredzot jāizstrādā " grozs " un " vadlīnijas groza pielietošanai ", citādi nevar zināt, cik mij € vajadzēs. Pēc tam, kad " grozs ", " vadlīnijas " būs visos līmeņos akceptēti, varēs sākt rēķināt, cik milj € gadā vajadzēs un domāt kur / kā to ņemt.
egle1
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 10:11
Varbūt nauda arī nepavairosies, bet izgaismosies tas, ka valsts pakalpojumus saņem medtūristi jeb ārzemēs dzīvojošie latvieši, kas sarakstās pie dr un atvaļinājumu laikā Latvijā izmanto veselības aprūpes pakalpojumus, ko apmaksā "valsts". Kā arī aplokšņu algu saņēmēji, kas nemaksā nodokļus.
Es kā cilvēks gribu, lai jau tā niecīgā nauda seko man kā pacientam, respektīvi es negribu ārstēties vietējā Jelgavas slimnīcā, bet Stradiņos, piemēram. Stradi var mani apkalpot, bet kvotas beigušās, jo tās iedalītas kaut kādai Madonai, kurā nav tik kvalificēti ārsti - būsim taču reiz godīgi. Tāpat es gribu saprast, ja es stājos rindā uz plāna operāciju - kad mani uzņem, kur ir mana rinda un tā tālāk.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 10:26
Kas dzīvo ārzemēs, tur maksā nodokļus un attiecīgi - kāpēc viņi nevar tur veikt plānveida procedūras?
Tiešām viņus tā " palaiž " no darba uz vizītēm, operācijām utml bez vietējo ārstu dokumentiem? Lidmašīnas biļetes arī par velti kāds uzsauc?
Teorētiski par neatliekamo citas valsts rezidentam maksā viņa valsts vai apdrošinātājs, plānveida arī.
Kaut kā piemirstas, ka vajag ĢĀ nosūtījumu un speciālistu lēmumu plānveida operācijai.
Atliek dereģistrēt no ĢĀ saraksta tos, kas LV nedzīvo. Vienkārši un ātri izdarāms.

Maksas pakalpojumi ir, bija un būs. Ja forumu troļļiem nepatīk, zobus var labot ( un pilnas maksas plānveida operācijas ) taisīt Lietuvā, Polijā, Ungārijā. Starp citu, zobu labošanas tūrisms uz šīm valstīm ir attīstits jau sen. Gadus desmit pirms šodienas.

Mani vienīgi interesē, vai par tautības norādi komentāros pienākas kāda papildus piemaksa vai kā ? Cik man zināms, LV pilsoņi un iedzīvotāji ir dažādas izcelsmes personas. Ļoti interesanta nepatikas izpausme pret konkrētu tautību?



Edited 2 time(s). Last edit at 14.03.2016 11:17 by smail.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 12:52
Neatliekamo medicīnisko palīdzību tautieši ārzemēs protams, ka saņem. Bet tie kas par maksu, ir ne visai kvalitatīvi. Jo kvalitatīvus pakalpojumus mūsējie atļauties nevar. Piemēram, zobus Anglijā labot iet pie poļa.

Problēma tāda, ko ne ne visi te saprot. Mūsu tautieši nevar atļauties tur pilnas maksas pakalpojumus. Jo kaut arī saņem divas vai vairāk reizes lielāku algu kā Latvijā par līdzīgu darbu, tomēr tas ir 2x mazāk kā par to maksā vietējiem iedzīvotājiem.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
egle1
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 13:52
Biļetes viņiem neuzsauc, bet viņi apvieno Latvijas apmeklējumu ar ārstu apmeklējumu. Sarakstās pie dakteriem un tad palūdz ģ.ā nosūtījumus gan pie dakteriem, gan jau uz izmeklējumiem. Tiesa, nezinu, kā tas realizējams šobrīd pēc Beļēviča reformām, kad ģā tik viegli vairs nosūtījumus nedod.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 14:51
Kas konkrēti neapmierina Jelgavas slimnīcā? Konkrēti tiešām domā, ka gadījumā ja visiem liks katru mēnesi maksāt vēl 20€ par OVA, tad varēs izvēlēties klīniku un ārstu? Vai ka tie ārzemēs esošie nejustos vēl drošāk? Varbūt tiešām palēkdamies samaksās un brauks gulties slimnīcās! Tas būs vēl sliktāk.
Ar to ārstu un klīniku izvēli lika drusku pagaidīt. Protams visās valstīs ir cilvēki, kas obligāti grib kārpu noņemt pie profesora. Untumi maksā un ne OVA ne NVD par to nemaksās. U.K NHS arī ne. Ar tādām polisēm, par kurām maksā ikmēneša prēmiju pat 200€ visi untumi netiks segti.


Ko tas nozīmē " viegli dot " nosūtījumu vai nedot? ĢĀ, vai GP ir savi noteikumi un pēc tā dod nosūtījumus.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 15:02
ku!
Visdrīzāk kā kuram tā alga. Netrūkst tādu, kas par minimālo sēd uz pusslodzi. Kad vajag, izsauc, cik h liek, nostrādā. Kādu mēnesi 60h, citu 100h utt. Min h likme * h. Ir kas normāli pelna, tur jau jāskatās, kur, par ko strādā tas cilvēks. Dzīvesvietas izmaksas arī jāatrēķina. Bezdarbnieki arī tur diezgan daudz.
Zobus labot brauc, jā, tur Polijas, Lietuvas, Ungārijas klīnikās daudzi no Vācijas, U.K labo zobus. Latvijā noteikti arī.
ĢĀ teica, ka viņai ārzemēs esošie diezgan liekot mieru. Tiesa, pie zobārstiem viņi brauc uz LV ļoti intensīvi. To varot manīt zobārstu praksēs.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 20:47
Nu tas tak sen zināms, ka Vācijas, Anglijas utt. latviešu auklīte, apkopēja utt. atvaļinājuma laikā brauc pie Latvijas dakteriem, bieži arī pie privātajiem, jo, piem., ARS, VC4 u.c. šādiem gadījumiem ir izstrādājuši shēmas, kā ātrāk visu vajadzīgo izmeklēt. Viņiem peļņa un apmierināts pacients, bet pacientam -- ietaupīts laiks.

Mītnes zemju valsts kantori (tas pats NHS) dažkārt ir bēdīgā stāvoklī (piemēram, indiešu vai pakistāniešu izcelsmes ģimenes ārsti), bet privātie -- par dārgu. Turklāt ārstiem imigrantiem no visādām tamlīdzīgām zemēm mēs esam stipri pie kājas, un starp viņiem mēdz būt ļoti pavirši un nekompetenti eksemplāri. Šajā forumā arī ir bijuši baisi pastāsti, dažus trakus gadījumus zinu no paziņu loka.

Tāpat radi labu laiku pirms cilvēka atbraukšanas dodas pie ģimenes ārstiem un sagādā norīkojumus. Cilvēks atbrauc un visu izstaigā. Domāju, ka tagad akcents vairāk būs uz privāto medicīnu, jo valsts piedāvātajā grozā nu jau var orientēties tikai ar grūtībām.

Jāsaprot, ka mūsu emigranti bieži ir no lauku rajoniem bez izglītības, bet tur vismaz par vienkāršu fizisku darbu viņš nopelna tik daudz, ka var šeit aiziet pie privāta ārsta. Piemēram, UK viņš to nevarētu atļauties. Katrs kārpās, kā nu var.

Grūti iedomāties, kā apdrošinās mājsaimnieces, kas audzina vairākus bērnus un kur ģimenei nestrādājoša mamma nav greznība, bet dzīves nepieciešamība.

Bezkauņa Circene teica, ka ja jau vīrs var atļauties nestrādājošu sievu, tad arī mierīgi samaksās par viņas veselības apdrošināšanu. Laukos ļauži ar vairākiem bērneļiem iztiek no lauku labumiem, tēvs sapelna naudu, par kuru maksā elektrības rēķinus un saģērbj ģimeni. Trūcīgākie emigrēs intensīvāk, bet neba nu mūsu valsts tāpēc ierēdņu masu samazinās. Brauks iekša "futbolisti Abduli", un velkamisti varēs liberastēties kopā ar viņiem. Tikai nav zināms, cik ilgi tie prieki būs.

Protams, ir arī turīgi un pārtikuši emigranti ar labu izglītību, un pat jāteic, ka zinu diezgan daudzus, bet viņiem tāpat
savas valsts privātā medicīna šķiet šausmīgi dārga.
Re: Veselības apdrošināšana
14.03.2016 21:19
Pilnas maksas pieņemšanas ir arī PSKUS un RAKUS. Ātrāk pieņem nekā kvotu rinda. Man jau arī liekas, ka lielākā daļa iet par maksu. Tas sakrīt ar TV teikto, ka >50% naudas samaksai par med pakalpojumiem pag gadā ienākusi no privātpersonām. Zobārstniecība apkopojumā netika iekļauta.



Edited 3 time(s). Last edit at 14.03.2016 21:36 by smail.
Re: Veselības apdrošināšana
16.03.2016 23:13
Tā kā es sāku slimot tad, kad man beidzās bezdarbnieka pabalsts, tad man radās jautājums: Kas notiks ar bezdarbniekiem? Ļaus cilvēkam darbspējīgā vecumā mirt nost, jo viņš nespēj samaksāt apdrošināšanu?

Nestrādājoši studenti? Tādu ir maz, bet tādi tomēr ir. (Cik no paziņām zinu, tad neviens med.students 1.-2.kursā nespēj strādāt pilnu slodzi.)

Izskatās, ka viņi pārliks naudu no vienas kabatas otrā un teiks, ka tagad kabata ir pilna :)
Re: Veselības apdrošināšana
17.03.2016 00:53
Gāja runas ka dienas nodaļas studenti, bezdarbnieki, pensionāri, nestrādājoši invalīdi būšot atbrīvoti no OVA maksājumiem.

Pagaidām nekas konkrēts nevar tikt paredzēts. Pirms tam ir jāizstrādā " pakalpojumu grozs " 1) groza saturs 2) noteikumi groza satura izmantošanai . Jāaprēķina izmaksas. Jāapstiprina groza saturs, noteikumi, izmaksas. Jāakceptē visādos līmeņos.
Tikai tad iespējams aplēst to summu, kas it kā būtu jāmaksā par to OVA. Tas arī vēl jāakceptē, jāpieņem.
Pagaidām varam tikai minēt kas, kā, cik, kad........

Par med studentiem taisnība ; 1, 2 kurss - kas grib vispār mācīties, ne skaitīties ka studē ; var kādu pusslodzi uz dežūrām ( vēlams brīvdienās ), brīvdienās ( ja ļoti saņemas un ir gaiša galva ), no ritiem ļoti agri kaut ko kaut kur uzmazgāt varbūt ( kur uzmazgā un aizej, ne atsēdi ). Vai maza apjoma darbu uz nenormēto ( uz apjomu ). Ne vairāk.
Docētāji neauklēsies ar kavētājiem. Vissvarīgākais ; ielaistie robi izpratnē vēlāk smagi kož. Parādus arī nedrīkst krāt un ielaist. Ar vairākiem mazajiem parādiem sākas lavīnas efekts.



Edited 1 time(s). Last edit at 17.03.2016 01:01 by smail.
moljers
Re: Veselības apdrošināšana
29.03.2016 09:00
Naudas daudzums medicīnā ir apmēram 2-4 x mazāks, nekā viņam vajadzētu būt
mainot finansējuma nosaukumu naudas daudzums nepalielinās !
ja daļu no soc nodokļa nosauc par veselības apdrošināsans iemaksu, daudzums nekādā veidā nepalielinās !
EU minimālais mēneša maksājums obligātai veselības adrošināšanai ir tuvu pie 300 eu mēnesī
Ja kāds domā, ka LAtvijā ieviešot maksājumu 20 Eu mēnesī kaut kas izmainīsies, tad neceriet, par šo naudu būs tieši tāpat kā ir vai pat sliktāk !

Ja gribam normālu medicīnas sistēmu, kas ir skaidra, nelielām rindām, nabagiem pieejama u.t.t., tad rēķinaties, ka tie ir apmēram 100 eu mēnesī !!!! vismaz

Pašreiz tur viss ir tā salaists d...., ka gaismu tuneļa galā neredz :(
Re: Veselības apdrošināšana
29.03.2016 10:52
Par normālu medicīnas sistēmu vēl var padiskutēt.
Bez kaut kādiem stereotipiem par valstīm un naudām " LV vs citas valstis " utt.
Jo tur leiputrijā arī pat bagātiem cilvēkiem nereti nākas izjust " medicīnas aprūpes kvalitāti ", stereotipus un lēnu, ļoti dārgu aiziešanu. Par interesi, senās demokrātijas turīgajās valstīs daudzi apraksta savu aiziešanu komplektā ar medikamentu, izmeklējumu sarakstu un taisa blogus. Garlaicīgi, bet var sarēķināt xxxxx-xxxxxxx.
Medicīna ir bizness, nekas vairāk vai mazāk. Tikai......bizness. Tāds pats kā kazino.

Pati kvalifikācija kā tāda LV nereti ir ļoti laba daudzās medicīnas nozarēs.

Lielos vilcienos, naudas summai ir nozīme, ja to saprātīgi izlieto. Tikai tad.
Varam teikt, ka mediķu algas ir zemas, bet kāpēc nevar mācīt tik ārstu, cik ir rezidentu vietas pēc studijām ? Tik vidējā personāla, cik ir pieprasījums vietējā tirgū? Ietaupīto varētu pielikt esošo speciālistu algām.
Aparatūras paliek vairāk, moderna, dārga, bet apmaksa tiem, kas ar to strādā ? Esošo aparātu darba pilna nodrošināšana būtu svarīga.

Slimnīcu uzņemšnas un neatliekamās spiestas apkalpot bomžus, jo tiem, atšķirībā no nabagiem, rēķini vienaldzīgi. Visādi ZTI pie d.... . Mirst nost, ved uz slimnīcu, kur jātērē xxxxxxxxx€ katru gadu kalpošanai bomžiem, narkomāniem, alkonautiem. Slimnīcām tas ir sen piegriezies līdz riebumam. Tāpēc ir bijuši pat raidījuma sižeti par xxxxx€ ko parādā....bomzis X. Tādu bomžu ir bez gala daudz. Stacionēšanas reizei ir pacienta iemaksu limits, bet ir daudz kungu, kuri neskaitāmas reizes gadā tiek atvesti lai sniegtu NMP pēc pārdzeršanās, pārnarkošanās. Uz rēķiniem nospļaujas, " laipni " pret dakteriem, medmāsām ka raudāt gribas.

To dāsni finansēto valstu ideālums arī ir tālu no ideāla.
Tāpat citi untumi, kuri reizēm ir atpalikušāki kā 1996 gada līmeņi.
Situācijas dažādas, vajadzības arī.
Kaut kādus 100€ mēn, nez vai interns varēs viegli samaksāt. Vienīgi ja mamma ar tēti palīdzētu dāsni.
Diemžēl maz ticas, ka ārstu algās aizies labi pielikumi. Kā nekā visādas paliatīvas terapijas ir ilgstošas un dārgas. Simptomātiskās tāpat. Aparāti, remonti.

---
Diezgan pastulbi bija rudens ņemšanās medijos ar ideju, ka ja ies par maksu, tad viss vajagot tālāk par maksu, Tauta pārbijusies sāka skriet pierakstīties visur uz kvotām kā armija uz mobilizāciju.
Būtu priecājušies, ka ir, kas paši iziet izmekl par savu naudu un atnes Dr. Nevis kustināt pūzni, veicinot skriešanu uz izmekl par kvotām utt.
---



Edited 2 time(s). Last edit at 29.03.2016 11:25 by smail.
Re: Veselības apdrošināšana
29.03.2016 11:37
Daudzums var palielināties pārdales rezultātā. Konsolidācija;).
Cik skaidrots, ja daļu VSOI iemaksu valdība pārskaitītu nevis VSAA kontos, bet VM kontos, tad VM varētu to summu dot NVD, kurš skaitītu klīnikām. Kuras maksātu algas ārstiem, pirktu zāles utml.
Protams, VSAA dabūtu mazāk €, bet varbūt, samazinot bezdarba pabalstu pieejamību un apjomu, varētu iztikt?
Re: Veselības apdrošināšana
30.03.2016 16:33
Šajā gadā jau vairākas reizes esmu dzirdējusi tekstu "Man vajag augstāko izglītību. Medmāsas koledžās mācās bez maksas. "Papīra" dēļ iešu mācīties par māsu. Strādāt medicīnā gan netaisos." Mācīties medicīnu nav vieglākais ceļš, bet savdabīga valsts finansētas augstākās izglītības iegūšanas shēma gan. :) Pēcāk var strādāt par masieri, kosmētikas salonā, vai kandidēt uz amatu valsts kantorē, kur obligāta prasība ir augstākā izglītība.

Par bezdarbnieku pabalstiem: no Latvijas standarta algas, kas strādniekam parastajam ir ap 300-500 euro, nemaz tik liels pabalsts nesanāk, turklāt ik pa 3 mēnešiem pabalsts samazinās. Ja pabalsta apjomu vēl samazinās, tad dažs labs dabūs infarktu tikai tāpēc, ka palicis bez darba, nevar vairs savilkt galus kopā. Es, protams, nezinu valsts budžeta ciparus, bet tas arī neder.



Edited 1 time(s). Last edit at 30.03.2016 16:37 by kachenite.
Re: Veselības apdrošināšana
30.03.2016 19:44
Ar masieriem ir tā, ka dalās divās grupās ; 1) ārstnieciski - medicīniskie 2) relaksācijas utml.
Ārstnieciski - medicīniskajiem vajag vidējo vai augstāko izglītību medicīnā. Uz viņas bāzes iet specializētus kursus. Kārto pārbaudījumus. Strādā. Sertificējas.
Tagad ir arī maksas programmas vismaz 2 medskolās - koledžās. Par masāžu speciāla izglītība.

Ar kosmētikas nozari ir savādāk.
Pirmā grupa ir kosmētiķi, vizāžisti, grimētāji utml. Tur med izgl nav nepieciešama. Kas grib, var mācīties mēnesi kursos, kas grib 3 gadīgās programmas.
Nākamie ir t.s skaistumkopšanas darbinieki estētiskajā kosmetoloģijā. Tie mācās uz med izgl bāzes. Pēc med izgl iziet citu studiju programmu. Jaunāks variants ir speciāla programma studijām med koledžā uzreiz.

Pēc šiem ir kosmetologi. Pasaulē pieņemts, ka uz ārsta grāda bāzes. Nereti dermatologi papildus mācās, kārto dokumentus.

Par medskolu skaitu utt it kā diskutē visu laiku.

Par OVA, tur jau minēja, ka jāizstrādā pakalpojumu " grozs ", noteikumi un kārtība, viss jāsaskaņo. Tad var sastādīt kaut kādas prognozes - tāmes par vajadzīgo summu. Kamēr nav no A līdz Z skaidrs " grozs ", nekāda tāme nevar sanākt.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 23 pieskaita 18?
Ziņa: