Par pētijumiem runājot...

Aizsāka ku! 

Par pētijumiem runājot...
02.11.2015 17:38
Mums te forumā nereti ir diskusijas par pētijumu uzticamību. Te būs piemērs no auto rupniecības, bet nav iemesls domāt, ka medicīnā kaut kas ir citādāk.

Te būs izvilkums:

Британская газета The Times утверждает, что немецкая исследовательская группа, которая позиционируется как «независимая» и отстаивает точку зрения, что выхлопы автомобильных двигателей, работающих на дизеле, не представляют угрозы для здоровья, финансируется концерном Volkswagen.

Подробнее на РБК:
http://www.rbc.ru/rbcfreenews/562e155f9a79474678171550

Un te izvilkuma tulkojums Google Translate:

Britu laikraksts The Times apgalvo, ka Vācijas pētniecības grupas, kas tiek pozicionēts kā "neatkarīgs" un aizstāv viedokli, ka auto dzinēju emisijas darbojas uz dīzeļdegvielu, kas nav kaitīgi veselībai, ko finansē bažas Volkswagen.

Vairāk informācijas par RBC:
http://www.rbc.ru/rbcfreenews/562e155f9a79474678171550

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 11:33
ku!, ja ir reliģiska ticība zinātnei, Tu varēsi pārliecināt atspēries.

Esmu dzīvē sastapusi sektantiski reliģiozus cilvēkus. Tas pats.

Fakt na ļico, visi to zina, kuluāros par to runā visi ārsti, bet nē, daži tic, nu i ko? neko... nerunā tie, kas barojas no farmindustrijas, bet paņem normālu naudu. Bet viņi tāpat zina, tikai jātur mute.

Eku tie paši homeopāti. Nav zinātniski pierādīts, bet tur nav tikai ticība. Ārsts ilgi un pamatīgi izrunā ar cilvēku viņa dzīvesveidu, ieradumus, skatu uz pasauli. Un, ja cilvēks grib, viņš kaut ko maina. Viņi neņem 1,42, jo nav atkarīgi no farmindustrijas, viņi ņem vairāk, bet vismaz palīdz cilvēkam sevī orientēties. Jā, nav zinātniski pierādīts.

Kam vispār vajag to pierādīšanu? Kam vajag, lai dzīvo saskaņā ar savu sektu.

Vienā miestā viens pēc otra smagi un ilgi slimo bērni pēc vakcinācijām, kad sagrūž tās kombinētās potes. Tuvākais pediatrs lielā mulsumā (zinu no kuluāriem).


Jā, ķirurģija, operāciju tehnikas -- tur es nestrīdos, bet pārējais... :(
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 12:03
Es neesmu principiāls homeopatijas pretinieks, kaut arī pats to neizmantoju. Man vienkārši ir citi savis un tuvāko "sakārtošanas" veidi. Pats pēc būtības esmu zinatnes cilvēks. Vismaz tā es sevi pozicionēju. Un kaut arī neesmu graduēts, savulaik strādāju zinātņu akadēmijas sistēmā. Tas bija tajos laikos kas zinatne pie mums bija cieņā un līmeni. Kļūdas bija arī toreiz. Bet pamatā aiz nezināšanas. Bet tad nāca kooperatīvu laiki un brāķi sāka taisīt aiz alkatības. Taupot laiku un naudu uz izstrādnēm lai ātrāk varētu sākt pelnīt uz produktu. Izstrādnes sāka uzticēt tiem, kas lētāk to var izdarīt. Rezultātā, totāli mēslu plūdi. Bet pēc tam sākās nākamā fāze. Beidzās mūsu bālēliņu izstrādājumi un sākā nākt no pārtikušās pasaules. Un tad pamazām sāka atklāties progresējošas ļaunprātības aina. Sākot ar krāpniecību parametros, līdz acīm redzami "ļaundabīgai taupībai" ar nolūku panākt lai ierīce nakalpo vairāk par 3 gadiem. Tā tagad ir dominējošā situācija lēto un vidējās klases izstrādājumu sfērā.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 12:13
Pati esmu vesta tikai kaut kad bērnībā, es negribēju tieši akcentēt homeopātiju kā risinājumu medicīnas zinātnes un sistēmas problēmām, tas ir tikai viens pretnostatījums un piemērs, jo redzu, ka vietas, kur nav farmindustrijas un aparātu tirgotāju korupcijas spiediena, ir daudz brīvākas savā izpausmē, atļaujas šaubīties, spriest, uzdot jautājumus un nepiekrist konjunktūrai.

Padomju laikos zinātne nebija tik korumpēta, tur bija entuziasms, kura vietā tagad ir nauda, turklāt liela.



Edited 1 time(s). Last edit at 03.11.2015 12:13 by Runcene.
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 12:48
Bija Padomju zinātnē arī karjerisms, bet tas galvenokārt bija vadītāju starpā un uz gala produktu atstāja mazāku iespaidu kā pārējās ietekmes kas sekoja pēc tam.

Patreiz ir sasniegta relatīvi augsta labklājības pakāpe un daudzi veidotāji un ražotāji redz, ka turpmāka kvalitātes uzlabošana peļņas pieaugumu vairs nenes un to turpinot to attīstīt, sāksies zaudējumi. Bet ir absolūti nepieciešamas lai produktus turpinatu intensīvi pirkt. Tāpēc lietā tiek liktas visādas viltības lai patērētāji nevarētu izvairīties no produkta iegādes un patērēšanas. Un farmācijai šādas iespējas ir. Ņemot vērā ļoti augsto peļņas līmeni.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 13:09
Farmbiznesmeņi runā ļoti saldās balsīs, un tas liek domāt, ka viņu alkatība nav ārstējama.
Re: Par pētijumiem runājot...
03.11.2015 13:18
Runājot par mašīnām un ekoloģiju, tas bija sagaidāms, ka šāds skandāls būs. 90to gadu vidū kādu laiku nodarbojos ar mašīnu degvielas aparatūras remontu (diagnostiku) un varu teikt sekojošo. Degviela maisijumā ar gaisu optimāli sadeg tikai ļoti šaurā attiecību diapazonā. Un ieviešot jaunās degvielas iesmidzināšanas sistēmas šī problēma lielā mērā bija atrisināta, jo sistēma automātiski uzturēja šo optimālo attiecību (ja nebija bojāta). Respektīvi, jau uz to brīdi iespējas padarīt mašīnu ekonomiskāku un ekoloģiskāku sāka izsīkt.

Bet paziņojumi par jaunu ekoloģiskuma normu ieviešanu turpinājās. Un ap 2005 gadu jau bija skaidrs, ka tā normu izpilde varētu tikt veikta krāpnieciskā ceļa. Turklāt dīzeļu automobiļiem situācija kļuva relatīvi sliktāka. Ja līdz 90 gadiem dīzeļi tika uzskatīti par relatīvi nekaitīgiem, uz tālaika benzīna motoru fona ar svinu saturošo benzīnu, tad tagad situācija ir pretēja. Dīzeļa dzinēju uzlabojumi ir dārgi un mazefektīvi. + vēl pēdējā laika cīņas ar sodrējiem stabili vedināja uz domu, ka bez krāpšanos neiztikt.

Reālais ceļš uz auto ekoloģijas uzlabošanu būtu automobiļu massas un dzinēja jaudas samazināšana. Bet Jūs jau visi zinat cik daudz mazos automobiļus mēs redzam uz ceļiem. Un ar mazjaudīgiem dzinējiem perk tikai tie kam maz naudas. Auto industrija gandrīz nepiedāvā mazus un ekonomiskus (tātad arī ekoloģiskus) auto. Patreizējais zelta standarts - 1,5 tonnu smaga mašīna ar vismaz 100 kW dzinēju.

Ja arī normas tiek uzliktas, pastāv arī krāpniecība no lietotāju puses. Vadības bloku programatūra nereti tiek "pāršūta" lai atraisītu dzinēja jaudu. Un šajos "atraisītajos" režīmos dzinējs ka likums ir ļoti toksisks. Dīzeļos uzstādītie sodrēju filtri maksā ap 500 eur un kalpo ap 1,5 gadi. Tie tiek mainīti tikai garantijas periodā un arī tad jau nereti tiek atslēgti, nerunājot par to kas notiek vēlāk. Tas ir vēl massveidīgāk kā savulaik populārā katalizatoru "izsišana".

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
05.11.2015 22:54
"Британская газета The Times утверждает, что немецкая исследовательская группа, которая позиционируется как «независимая» и отстаивает точку зрения, что выхлопы автомобильных двигателей, работающих на дизеле, не представляют угрозы для здоровья, финансируется концерном Volkswagen."

Nu gan baigā sensācija, ka privātais sektors finansē kaut kādus pētījumus!

Tagad atveram šo linku (EUGT mājaslapa) un patinam uz leju:
http://www.eugt.org/index.php/cooperations-304.html

Atverot šo lapu no Google cache, var redzēt ka šī "sensacionālā" informācija tur bija vismaz kopš 9. augusta:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:R8N_xYHTqYEJ:www.eugt.org/index.php/cooperations-304.html+&cd=1&hl=lv&ct=clnk&gl=lv

(pirmavotā - The Times - raksts ir publicēts 26. oktobrī).

Bet runājot par organizāciju, mediķu vai to pētīju interešu konfliktiem, neviens nekad nav noliedzis, ka tā ir nopietna problēma. Ja kāds no jums būtu kaut reizi paskatījies kādu ne-delfi/tvnet pētījumu, tad jūs zinātu, ka medicīnā pētījumos autoriem ierasta prakse ir publicēt informāciju par saviem interešu konfliktiem. Uz bobi nupat atvēru vairākas bezmaksas klīnisko pētījumu publikācijas un pilnīgi visās bija norādīta informācija par interešu konfliktiem (vai to neesamību).

Un atkal jau te pieklibo loģika. Tas, ka ir daudz sliktu (pat nopirktu) pētījumu, ir fakts, bet tas nenozīmē, ka nav arī kaudze ar labiem pētījumiem. Un tas nenozīmē, ka zinātnei vajadzētu atgriezties viduslaikos (uz emocijām vai ticības bāzētiem "zinātniskiem" secinājumiem (atgādināt par plakano zemeslodi vai to, ka saule riņķo ap zemi?))
Pēc tādas pašas loģikas - no tā, ka ir slikit politiķi (kuriem ir interešu konflikts, piemēram), vajag no tiem atteikties, un dzīvot anarhijā. Tā vietā racionālāk ir risināt problēmu un visiem iespējamiem veidiem izskaust problēmu, un ticiet man, tas arī tiek darīts (tajā skaitā medicīnā).

Un nez vai padomju savienību tiešām var uzskatīt par labu piemēru zinātnei:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lysenkoism
Varbūt vienīgi militārā jomā...
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 00:07
Ko Tu zini par Padomju Savienību... :D

Tur ļoti daudz labu lietu notika uz entuziasma pamata, arī zinātnē.
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 05:24
Personu skaits pa reģioniem, kuri ir saņēmuši Nobela prēmiju (kopš 1901. gada):
http://i.kinja-img.com/gawker-media/image/upload/s--QBz7Auqa--/c_scale,fl_progressive,q_80,w_800/193dwhc456h3kpng.png
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 10:44
Ir meli, bezkaunīgi meli un statistika.

PSRS aukstā kara dēļ bija lielā izolācijā.
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 13:39
Un neskatoties uz šo izolāciju, pietiekami daudzi zinātnieki tomēr tika pie Nobela prēmijām:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Nobel_laureates_by_country#Russia

Tajā skaitā arī pēc Padomju Savienības sabrukšanas (par darbu, kas tika darīts Padomju Savienībā):
https://en.wikipedia.org/wiki/Science_and_technology_in_the_Soviet_Union#Soviet_Nobel_Prize_winners_in_science

Bet man šķiet, ka ir bezjēdzīgi turpināt šo [Padomju Savienības zinātnes] tēmu.
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 15:44
Galvenā doma, ko es gribēju teikt, ir tāda, ka tagad pret zinātnes piedāvājumu jāattiecas kritiskāk un aizdomīgāk kā jebkad agrāk.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 16:07
Gvido, mazkas Tev šķiet, Tu varēji ari neiejaukties, par ko gribam, par to runājam, nemāci mūs, ko mums te darīt.
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 16:31
Tavā pēdējā teikumā ir lieks vārds "tagad", jo zinātnieki vienmēr ir bijuši skeptiski. 1998. gadā publicētais pētījums par to, ka vakcinācija izraisa autismu, tam ir lielisks piemērs:
https://en.wikipedia.org/wiki/MMR_vaccine_controversy
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 19:35
Gvido, problēma ir tur, ka Tev ir speja lasīt visādus papīrus kur ir "pareizi" uzrakstīts bet pilnīgi trūkst spēja ieklausīties saprātā un sirdī.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
06.11.2015 20:45
ku!, piekrītu, tā kā tieši "ieklausīšanās sirdī" un visādas "intuīcijas" un "sajūtas" ir praktiski visu pseidoterapiju un pseidozinātņu pamatā. Tāpēc uzskatu to par komplimentu.
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 01:44
Gvido, man ir paties prieks, ka varu Tevi kaut kā iepriecināt bet pats tomēr es pieturēšos pie savas vecās un diezgan drošās zinātnes aklājumu novērtēšanas sistēmas kas prasa reālās situācijas novērtēšanu un ieklausīšanos opozīcija.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 10:46
Ko nu skaldam matus. Kur nauda, tur meli. Jebkurš degšanas process ir kaitīgs.Ticēt visādiem sludinātājiem nedrīkst. Bērns ir jāmāca attiekties pret visu kritiski. Gan reliģijā, gan diētās un citos brīnumlīdzekļos.
Man radinieks ielika plastmasas logus un tūlīt pārliecinājās, ka vajag veidot gaisa vārstus sienā. Ielika tur filtrus. Vasarā plānākus, ziemā biezākus. Rīgas gaiss tas ir šausmas.Švamītes mazgā katru mēnesi- melnas.
Pārtikā krāsvielas, E-vielas un konsevanti. Tādas nedrīkst lietot. Par to ir jārunā.Tauta ir jāizglīto . Politiķi,kuri raksta likumus ir jātramda.
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 11:33
"Pārtikā krāsvielas, E-vielas un konsevanti."
Nevajag arī pārspīlēt. Bez E948 jebkurš no mums būtu beigts pāris minūšu laikā, bet Mazdakeris1 pats šajā forumā pacientiem ir ieteicis lietot produktus, kuri, piemēram, satur daudz E300.
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 11:45
Gvido, beidz māžoties. Tu tak esi liels zēns. Tu taču saproti, par kuriem E iet runa.

Bet tās ir interesants fakts ko teica Mazdakteris. Par gaisa filtriem. Mums kādreiz darbā arī bija tāda lieta. Tas ir reāls pārsteigums, kas tur nāk iekšā kopā ar gaisu. Baidos, ka tas ir ļoti kancerogeni... :(

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 12:16
Dzīvot vispār ir kancerogēni, saules radiācija un tā... Bet ja runājam par zinātni, tad jau sen ir zināms, ka gaisa piesārņojums ir nopienta problēma: https://en.wikipedia.org/wiki/Air_pollution#Health_effects
Turklāt tāda, kura attīstītās valstīs tiek diezgan efektīvi risināta.
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 14:25
Gvido, pastāsti mums par to efektīvo risināšanu :) Manuprāt šī kā reiz ir tā ekoloģijas sfēra kur melots tiek uz nebēdu :) Jo tur praktiski neko izdarīt nevar, it īpaši ja valsts pretendē būt "attīstīta". Jo īsteni attīstītā valsti mašīnu in kā jūra un turklāt rūpniecība nav līdz galam nokauta, kā tas ir pie mums.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Gvido
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 15:31
ku!, nu tu tā kā no mēness nokritis, skaties kaut vai tajā pašā wikipedijas rakstā, uz kuru atsauci ieliku iepriekš:
https://en.wikipedia.org/wiki/Air_pollution#Reduction_efforts

Un šeit būs vēl viens labs piemērs, kā cīnīties ar šo problēmu:
http://www.tvnet.lv/zala_zeme/daba/521548-par_gaisa_piesarnojumu_riga_latvijai_draud_pusmiljona_eiro_sods
Re: Par pētijumiem runājot...
07.11.2015 16:05
Manis cienītais ārsts un psihoterapeits Viesturs Rudzītis: "Tā diemžēl ir, zinātne ir sagūstīta. To var just - tur ir pazudis apgaismības gars un dvēsele. Arvien vairāk var manīt, ka gludāks ceļš uz zinātnisku karjeru ir cilvēkiem ar viduvēju talantu, stipriem žokļiem un pilnīgi iztrūkstošu sirdsapziņu."

Facebook.com
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 6 pieskaita 10?
Ziņa: