Kas ir epilepsija?

Aizsāka mazinsh 

mazinsh
Kas ir epilepsija?
31.05.2005 17:33
Ludzu,varbut paris vardos var? Bernam 10gadi, esot bijusi epilepsijas lekme. Vai tas kas nopietns? Ar nerviem saistits, ne?Paldies.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
31.05.2005 17:50
Epilepsija ir smadzenu reakcija uz skabekla trukumu, taa smadzenes sevi pasargaa no skabekla bada un visu skabekli kas ir kermenii ar siis leekmes paliidziibu aizspiez uz smadzeneem.

Ja bernam nekad ieprieks nav bijusas lekmes un sii ir pirmaa, loti liela iespeeja, ka taa arii paliks peedeejaa. Nevajag uztraukties - tas nav nekas tragisks.

NASA ir izpetijusi, ka pie kosmonautu sagatavosanas, kad parbauda vinu speeju panest paarslodzes centrifuugaa, ap 80 procentiem ir epilepsijas lekmes iisi pirms vini "izsleedzas". Kosmonauts tiek ievietots centrifugaa ar kajaam uz aaru un galva viduu, centrbeedzes speeka ietekmee visas asinis saiet kaajaas un smadzeneem samazinaas skaabekla padeve.

Jociigi, bet taa tas ir.
V
Re: Kas ir epilepsija?
31.05.2005 18:11
Var arii nebuut ar nerviem saistiits,var rasties peec neizaarsteetas galvas traumas.Var buut arii dzemdiibu trauma,bet tad izpaustos aatraak,nevis peec 10 gadiem.Gribeetos ticeet,ka Juusu beernam tas neatkaartosies, jo ir redzeeti gadiijumi,kad leekmes atkaartojas un paliek biezhaakas un smagaakas.Es ieteiktu pildiit visus neirologa noraadiijumus un pret sho lietu attiekties nopietni.
mazinsh
Re: Kas ir epilepsija?
31.05.2005 18:30
Edgars- ja, bijusi pirma reize. Es nezinu, varbut vins ieprieks ko nervozejis- nu mazums - skolas beigas vai kas cits. Tiesam jocigi. Tatad- ko ieteikt mammai, laikam lai paseko, lai bralens vairak svaiga gaisa uzturas, vai ne?

V - ja, pirms kadiem 3 gadiem bijis smadzenu satricinajums, tatad varetu but neizarstets :-( Tatad laikam nopietni. Tas puika- mans bralens; vina mamma, kas mana tante, nu loti jau uztraukusies, shkiet, pat nosirmojusi pa ssim dienam. Sanak, ari mammai jasniedz kads moralais atbalsts. Kur tie neirologi - vai visas slimnicas ir? Varbut varat kadu ieteikt? Riga, velams. Pateicos jau ieprieks.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
31.05.2005 23:01
Neirologi ir Bernu slimnicaa.

No savas pieredzes nevienu Latvijas neirologu nevaru ieteikt, bet tie ir arsti, ko sados gadijumos parasti apmeklee.

Neirologi parasti iesaka lietot anti-epilepsijas zaales, kas ir loti stipras narkotikas - es ieteiktu ar so neaizrauties, jo smadzenes pasas var visu sakaartot.

Svaigaa gaisaa vajag uztureeties un dzili elpot, veelams ar kaadu sportu nodarboties, kas paplasina plausu apjomu, lai smadzeneem nav panika no skabekla trukuma.

Ar epilepsiju ir slimojusi Napoleons, Peteris 1 un daudzi citi ieverojami cilveeki, parasti tas netraucee sasniegt ko cilveeks veelas. Ja arii leekmes atkaartojas to var just un sagatavoties laikus, lai neguutu traumu kriitot.

Pati leekme neko sliktu nedara - tas izskataas nesmuki, bet arii vemsana un caureja ir nesmuka, bet taas visas ir kermena aizsargreakcijas un taas apslaapeet nevajag.

Peec leekmes puika noteikti jutaas labaak, vai ne ?
Re: Kas ir epilepsija?
31.05.2005 23:48
Edgars

Gribu teikt ka tas skaidrojums ir ne visai preciizs. Teikt ka pati leekme neko sliktu nedara nav pareizi. Leekmes laikaa smadzenju shuunas pateeree ljoti daudz skaabeklja un nonaak skaabeklja badaa kaa rezultaataa taas iet bojaa. Cilveekiem kuriem biezhi notiek leekmes iestaajas nopietna personiibas degradaacija taa kaa ir pietiekoshs pamats veikt ruupiigas paarbaudes un veikt citus pasaakumus lai tas neatkaartotos.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 01:38
ku!

Varbuut tev taisniiba, varbuut nee.

Leekmes laikaa smadzenu suunas ar skabekli papildinaas un no taa ir naacis maldiigais aarstu skaidrojums (peec MR vai EEG bildeem), ka taas pateeree vairaak skaabekla, kaa rezultaataa citas taas pasas smadzenu suunas, kuras skaabekli nedabuu pateereet, iet bojaa :-) Varbuut taa ir dabiskaa atlase ?

Par personiibas degradaaciju - tur vainiigas ir zaales (loti stipri nomierinosi medikamenti - narkotikas(barbiturati)), kas aarstee epilepsiju, kas nemaz nav slimiiba bet tikai simptoms, vai preciizaak:kermena aizsargreakcija (taapat kaa temperatuura, caureja, vemsana un koma). Zaales cilveeku padara par, ko tu sauc "degradeetu personiibu", jo zaales nomaac normaalu smadzenu darbiibu (paleenina, lai smadzenes sevi neaizsargaatu - neradiitu epilepsijas leekmi), kaa rezultaataa cilveeks nevar normaali dziivot.

Palasi www.kidsepilepsy.com un apskaties cik veiksmiigi zaales tiek galaa ar so probleemu. Praktiski neviens medikaments nepaliidz cilveekam, tikai rada neskaitaamus blakusefektus.

Varu iedot veel interesantus saitus par so probleemu. Man pasam diemzeel ar so lietu ir naacies saskarties un varu pateikt, ka bez zaaleem ir labaak un nekaada degradaacija nenotiek :-)
Santa
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 08:51
Man arî epileptiíis draugos. Es to saucu par smagu "personîbas deformâciju". Neizturami bût kopâ. Sâku no cilvçka izvairîties. Konkrçtajâ gadîjumâ visi domu gâjieni kaut kâdi galîgi garâm. Protams tas ir atðíirîgi konkrçtajâ gadîjumâ. Un deformçta ir gan tad, kad dzer zâles, gan tad, kad nolçma nedzert. Psihiatrs Tvaika ielâ konstatçja daïçju ðizofrçniju uz epilepsijas bâzes. Atkârtoju - tas ir viens konkrçts gadîjums, bet tâ nav visiem!!! Fakts, ka personîba kaut nedaudz bet izmainâs.
neirologi
01.06.2005 11:40
Edgar, palasîjos, ka Jums ir bijusi pieredze ar bçrnu neirologiem Latvijâ. Arî mums ir pieredze, bet diagnozes nav jau 4 gadus mûsu dçliòam :((( Varbût tev ir kontakti, telefoni jeb e-adreses kâdiem zinoðiem neirologiem citur ?
Paldies, ja atbildçsi. Var arî uz e-pastu.
danee
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 16:42
Edgars raksta loti uzmundrisnoshi.
taccu parastam cilveekam veerot epilepsijas leekmi ir sausmiigi.
Zinu, ko saku, jo arii ilgu laiku draudzeejos ar cilveeku, kam apmeram 2 reizes gadaa bija shiis leekmes.
Nu, ir tur pamats uztraukumam gan. Un personiibasizmainjas ir - loti izteikta nervozitaate, piekershanaas kaut kaadiem siikumiem, raksturs bojaajas, tad shii slimiiba nodara lielu kaiteejumu atminai. Vispaar - shii slimiiba un shizofreenija ir pieskaitaamas pie t.s. lielaas psihitrijas. Ne jau velti.
Savus meerkus, slimojot ar sho slimiibu, var sasmniegt tikai loti stipri cilveeki. Turklaat taadi, kam ep. leekmes nav ikdiena.
Ceelonjus , manupraat, veel nesen neviens iisti nezinaaja.

Zaales ir speeciigas, bet nemaaku spriest, kas tiessi degradee personiibu - zales vai pati slimiiba - tas ir, leekmes.
Zviedrijaa labi aarsteejot sho slimiibu.
Un var buut, ka tieshaam beernam leekme neatkaartojas.
Bet es arii maates vietaa buutu nosirmojusi paaris dienu laikaa.
Tas nav viegli.
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 16:50
Vislabâkie rezultâti epilepsijas ârstçðanâ ir operâcijâm!!!
Pa priekðu nosaka, kuras smadzeòu daïas ir bojâtas un izraisa epilepsiju, tad, ja tas ir iespçjams vienkârði ðîs vietas izoperç.
Epilepsija parasti neatkârtojas. Bçrniem ðîs operâcijas ir visveiksmîgâkâs!
Mantikai nav informâcijas, vai Latvijâ ko tâdu dara vai vçljoprojâm ârstç ar a'la elektroðoku!
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 16:57
Santa: cik ilgi tas cilveks zales lietoja un cik ilgi nee. Dazreiz nolemt nedzert zales ir par velu. Un aarsti tad visu vainu novel uz epilepsiju. Diagnoze: shizofrenija uz epilepsijas bazes ir pilnigi garaam pat no medicinas viedokla, es pienemu.

Mama: uzrakstiju e-mail

Aizmirsu piebilst ka epilepsija nav slimiiba, bet simptoms - kermena aizsargreakcija un arstejot simptomu juus pasi varat iedomaties, kas notiek. Iemesls epilepsijai ir meklejams smadzenees: smadzenu bojajums, kas lielaka vai mazaka meeraa ir gandriiz visiem cilveekiem.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 17:04
Danee: esmu redzejis sava beerna lekmes: vairaakus tuukstosus leekmju. Tas nav smuki, piekritu.

Bet vai labaak ir lietot stipras zaales un griezt araa smadzenes, vai dedzinaat taas ar elektrosoku - lai izskatiitos skaisti no arpuses ?

Diemzeel mees paaraak domaajam par so ariskiibu neiedzilinoties lietas buutiibaa.

Dusma: Vislabaakie rezultati ir tad ja ir lokaali izteikti audzeji (cistas), tos opereeja Greikijaa jau 4000 gadu pirms muusu eeras. Smadzenes ir loti nejutigs orgaans.
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 17:29
Edgar,

Jâ, es izlasîju Sinuhe Çìiptieti, tur ïoti jauki tâs operâcijas ir aprakstîtas, tikai tas nebûs tas gadîjums!:)

Nu ne vienmçr tur jâbût audzçjam vai kam "redzamam".
Operâcijas (par kurâm es zinu un esmu redzçjusi uz video) noris nosacîti 2 etapos:
1. Atgrieþ galvaskausu, un pie smadzençm pieliek elektrodus un liek sacaurumoto galvaskausa vâku atpakaï. Tad kompjuterizçti vçro, kurâs smadzeòu daïâs ir traucçta elektroimpulsu darbîba, novçrojumus izdara lçkmju laikâ, tâs tiek nosacîti izraisîtas - pacientam noòem visus medikamentus.
2. Lemj, un ja var - bojâtâs vietas operç.

Principâ cilvçks ir funkcionâls (bez grupas) ja viòam ir tikai viena smadzeòu puslode, es tikai aizmirsu kura - labâ vai kreisâ.

Vçlu veiksmi un iespçju pilnîbâ izveseïoties Tavai meitiòai!!!
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
01.06.2005 17:43
Dusma:

Smadzenu operacijas pirms musu eras patiesam taisija - bez jokiem.

Cilveks ir funkcionals, bez grupas, ja vinam iznem ne-dominanto puslodi. Ja iznem dominanto - cilveks var buut paralizeets pretejaa pusee.
danee
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 15:51
Edgar

izsaku Tev liidzjuutiibu.
Un ne jau par smukumu runaaju - tas ir shausminoshi. Nu ne jau ma Tev staastiit.
Varu vieniigi Tevi apskaust, ka tik vienmeeriigi un mieriigi uztver sava beerna slimiibu.
Visiem diez vai ir shiis slimiibas paziimes. Bet paziimes - kaa nemieriiga guleeshana, griezoties ap savu asi - ir tagad laikam sad un tad veerojama paraadiiba.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 16:05
Paldies Danee, bet man nevajag lidzjutibu - manam bernam leekmju vairs nav, tas bija kaadreiz. Taapeec es so to par epilepsiju uzzinaaju.
edgaram
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 16:09
ka ta isti izarstejat?un vai nav bail,ka tomer atkartosies?
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 16:27
:-) nee nav bail, jo leekmes paargaaja, kad paartraucaam lietot neirologu izrakstiitaas zaales. Tas noziimee zaales bija pie vainas - trauceeja smadzeneem normaali darboties.

Zaalu nonemsanas laikaa (6 meenesi) gan vareeja noveerot visus epilepsijas veidus un paveidus, taa vien gribeejaas likt zaales atpakal, bet iztureejaam liidz galam.
V
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 18:47
Edgar,pasaki ,luudzu,kaadas zaales devaat beernam.Jo es savam 4 - gadiigam beernam dodu zaales jau gadu,leekmes nav bijushas no janvaara.Un jau saaku domaat,kas buus,ja nonems zaales.
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 19:01
Mees zaalu nonemsanu veicaam ASV mediku uzraudziibaa 6 meenesu laikaa. Zaalu nosaukumam nav noziimes - taas visas ir narkotikas lielaakaa vai mazaakaa meeraa. Mums bija Trileptal 300mg dienaa.

Zaalu nonemsana ir jaaveic mediku uzraudziibaa, jo vieni pasi to vienkaarsi nevar iztureet.
mazinsh
Re: Kas ir epilepsija?
02.06.2005 19:09
redzu - daudz komentarus, tulit tos izlasissu.Jau gribeju pateikties. Un bralenam - Martinam - it ka tagad viss ok, ari vina mamma nomierinajusies. Nezinu gan, vai tagad, ka saka PEEEEC tas lekmes, vins lietos kadas tabletes, vai ies uz parbaudem. Vai to vajag? Ok, tulit izlasisu. Ziniet-noverteju palidzibu (ssai gadijuma-man).
skutje_brokastojot
Re: Kas ir epilepsija?
05.06.2005 12:48
Shiisnedeeljas zhurnaalaa MARTA (piektdienaas) - 17.-18.lpp - Par epilepsiju. arii es daudz ko uzzinaaju jaunu ;)
anu
Re: Kas ir epilepsija?
05.06.2005 13:15
Manam mazajam ari bija lekmes, bet tikai pa naktim, gulot, vai gulot pusdienaslaiku. Lekmes gan laikam nebija isti epilepsijas lekmes. Gajam pie arsta EEg neko ipasu neatrada. Pec kada laika atkal lekmes, atkal pie arsta, atkal EEG kaut kadas izmainas bija, bet cik sapratu nekas ipass. Arsts nozimeja pusgadu dzert Depakinu, tulit bus pusgads pagajis, lekmes vairs nav bijusas. Vei Depakine ari butu stipras zales? Epilepsija gan mazajam nav. Bet zalu anotacija ir rakstits, ka sis zales ir epilepsijai un ar epilepsiju saistitu veselibas traucejumu gadijuma.
danee
Re: Kas ir epilepsija?
06.06.2005 13:53
Ak, dievs , cik tavam mazajam gadu? Nabaga beerninsh, tik daudz slimiibu, jau mazinam esot...
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
10.06.2005 02:39
Anu: parunajiet ar neirologu, labaak buus ja Depakine leenaam partrauksiet - tas tiesam ir pret eplilepsiju vai kaa tautas valodaa maziem beerniem - krampjiem.

Neesmu neirologs un nevaru dot padomu vai Depakine ir stipras vai mazaak stipras zaales - taas visas ir lielaakaa vai mazaakaa meeraa nomierinosas zaales, kas darbojas uz smadzenu garozu.

Epilepsijas lekmes miegaa biezaak ir no taa, ka elposana gulot ir mazaak aktiiva un smadzeneem ar asiniim piepluust mazaak skaabeklis.

Zaavas, starp citu, arii ir loti neliela epilepsijas leekme. Taadaa veidaa smadzenes sevi nodrosina ar skaabekli, piespiezot kermeni dzilaak ieelpot.

Vai tik mees visi neesam epileptiki :-)
anu
Re: Kas ir epilepsija?
10.06.2005 15:49
Edgar!
Sodien bijam pie arsta, mums tik pateica, ka zales varam vairs nedzert, pa vasaru parasti iesakot zales nelietot!
Un vel nosutija uz EEG.
Ta ari neko nepateica, ka tas zales partraukt dzer. Godigi sakot, pasi jau 3 nedelu garuma pakapeniski samazinam zalu devu. Man jau likas, ka nebutu pratigi devu zales ta strauji nonemt. Tagad gaidisim rindu uz EEG.
to anu
Re: Kas ir epilepsija?
10.06.2005 18:50
ka? vai tad jums ilgi jagaida? es pieteicu, pec 2 dienam jau taisiija. un rezultati ari

Gailjezerâ
xyz
Re: Kas ir epilepsija?
10.06.2005 20:42
Edgar!
Vai Tu esi paramediíis vai dziednieks, ka tâ vari runât? Epilepsija ir slimîba, iekïauta SSK (Starptautiskajâ slimîbu klasifikatorâ).
Edgars
Re: Kas ir epilepsija?
11.06.2005 00:17
xyz: Neesmu ne aarsts ne paramedikis.

Tad sanaak, ka epilepsijas ieklausana SSK ir kluuda.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 13 pieskaita 16?
Ziņa: