ātra un lēna vielmaiņa!

Aizsāka fatsome 

fatsome
ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 17:08
Varbūt kāds šejienietis var izskaidrot vienu lietu, visi zina par tievo čali kas ēd ko grib un resno kas resnē jau paskatoties uz bulciņu. Uztversim pārtiku kā enerģijas daudzumu, piemēram, ar vienu enerģijas daudzumu var izdarīt noteiktu darbu un ne vairāk. kur paliek liekā enerģija tiem ar ātro vielmaiņu, ja piemēram abi resnais un tievais nekustās? kas aprij ekstra kalorijas un neļauj tievajam noresnēt? muskuļu masas tam mazāk, orgāni varētu būt tādi paši, siltuma atdeve mazajam mazāka, kur paliek liekā enerģija? podā, orgāni iztērē vairāk pamatvielmaiņai? Ja tā tad kāpēc? Kāpēc maza būda jākurina ar tādu pašu malkas daudzumu kā liela būda lai abās būtu vienāds siltums? Viens teiks jo lielā būda nosiltināta (apspeķojies). ok, tad divi identiski cilvēki ar vienādiem tauku procentiem un muskuļu masu, vienāds vecums utt, kāpēc atšķirīga vielmaiņa, un kur paliek liekā enerģija no pārtikas.
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 17:10
No fizikas varētu teikt ka tievais ir mazāk efektīvs, jo patērē tik pat cik lielais, bet ar mazāku masu, bet fizikā/elektronikā tā starpība būs tajā ka liekā enerģija aizies siltumā nevis darbā.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 17:17
Ātra vielmaiņa ražo un patērē daudz enerģijas, arī elektriskās enerģijas ar ko darbojas nervu sistēma, siltuma enerģijas, enerģijas ko izmanto lai dzītu asinis, darbinātu visus orgānus, pašpatēriņš ir ļoti liels....liekā enerģija tā tiek patērēta.
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 17:37
Tu runā par pamatvielmaiņu, ok. Bet kāpēc mazlitrāžas mašīna tukšgaitā patērē tikpat degvielas cik lielākas litrāžas mašīna? abiem ķermeņa temperatūra ir vienāda, mazais "radiators" neatdod siltumu vairāk kā lielais, kur fiška?
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 17:50
Lietderības koeficients atšķiras..Vispirms jau- cik no pārtikas enerģija tiek iegūta un cik saražoti hmm...sūdi. Tas cipars ne tuvu nav 100%, bet daudz mazāk parasti..
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:01
Tad Tu saki starpība ir tajā, ka liekā enerģija aiziet sūdos? Gribētu ticēt, ka atbilde ir lietderībā, ja iedotu kādu zinātnisku atsauci, par to ka liekie ogļhidrāti, tauki un olbaltumvielas aiziet podā, bet lēnās vielmaiņas uzsūc vairāk un tādējādi lieko noglabā rezervēs.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:05
Es tā neteicu, bet ka vispirms tā enerģija nemaz netiek iegūta jo- jo ātrāk strādā vielmaiņa jo ātrāk arī vēders, parasti. Un tapēc enerģija nemaz netiek no pārtikas iegūta.. Bet tiek labi tērēta.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:07
Tapēc ir jēga uzņemt vairāk minerālvielas, tad aknas un vēders strādā daudz ātrāk un svars nekāpj, bet- par to izlasīt būs pagrūti kaut kur..
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:10
Sanāk tā- ja minerālvielas trūkst, tad rumpis cenšās tās uzņemt un nezudēt un uzņem arī visu ko nevajag.. bet ja netrūkst tad strādā nelietderīgāk un arī mazāk uzņem ogļhidrātus..
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:21
lietderība nosaka proporciju enerģijas sadalījumam, cik siltumā cik darbā, pieņemot, ka ātrā vielmaiņa strādā neefektīvāk, jābūt blakusproduktam siltumam, vienalga sirds kačā vairāk īsākā laikā, lielāka slodze aknām, būs vairāk siltuma, es saprastu ka siltums tiktu vairāk atdots, caur elpu ķermeni, bet neuzdūros rakstiem ka tiem kam ātrāka vielmaiņa ir karstāka elpa, vai tie elpo ātrāk. Ir enerģijas nezūdamībās likums. Tāpēc es prasu te jo nevaru atrast tam skaidrojumu.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:25
Es jau teicu ka enerģija nemaz netiek iegūta, tapēc nav nemaz tik daudz ko tērēt. Bez tam- ir ķīmiskas reakcijas - oksidēšanās un reducēšanas, pirmajās enerģija tiek ražota, otrās- izmantota..Ja redukcija ir augstā līmenī tad enerģija tiek vairāk izmantota, nekā ja tā ir zemā līmenī.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:29
Ja no karbonāta jona skābeklis tiek atdalīts tad enerģija tiek patērēta un otrādi- ja skābeklis tiek piesaistīts tad tiek ražota, kā sadegot...
Bet atlikums pēc karbonāta sadaļīšanās tiek izelpots..un nevis viss pārvēršās siltumā un izpaužas temperatūras izmaiņās. Neizpaužas...
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:36
atradu kādu skaidrojumu šādi:
It is used up by the person with a high metabolism. To make it simple this type of person has a very inefficient system of breaking down food. It takes them more energy to break down, utilize, and store than a person with a slower metabolism. Slow met individuals have a very efficient system. "
tas izskaidro efektivitāti, tātad viņiem tā neefektivitāte jākompensē ar siltuma novadīšanu, es gan nezinu starpību kalorijās starp ātru un lēnu vielmaiņu, piemēram 500kcal ar 100% efektivitāti būtu 0.5 kwh enerģijas ar ko varētu uzsildīt 100l ūdens par 5 grādiem uz augšu. teorētiski un bez zudumiem.
iii
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 18:38
Pareizi tur ir rakstīts.
fatsome
Re: ātra un lēna vielmaiņa!
25.04.2018 19:05
baigi interesantais skaidrojums https://www.khanacademy.org/science/biology/principles-of-physiology/metabolism-and-thermoregulation/a/metabolic-rate

A gram of mouse tissue metabolizes more than 101010 times faster than a gram of elephant tissue!
Curiously enough, this is a very general relationship in nature.
Why is this the case? The short answer is that we don't know for sure!
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 5 pieskaita 20?
Ziņa: