Aizdomas par MS - ko tālāk?

Aizsāka Liepzieds 

Liepzieds
Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 12:21
Pēdējā laikā pamanīju, ka kaut kas nav īsti riktīgi ar koordināciju un motoriku ( rokas ).
Gadiem skaitos klasiskais VD cilvēks, tāpēc dzīvoju tik nost jeb vnk sadzīvojot ar daudz ko, norakstot uz VD. Taču, nupat, runājot ar savu ĢĀ, dabūju brāzienu, jo līdz šim daudz lietas nebiju teikusi ar domu - uznāk un pāriet, VD, ko nu tur. Saliku secīgi uz papīra visu, kas uztrauc, pat to, ko norakstu uz VD un saraksts laikam ir neforšs, pat izkristalizējās noteiktu simptomu sākums, kam agrāk netiku pievērsusi uzmanību.

Daktere uzskata, ka ir obligāti jāiet pie neirologa un uz MR. Nācu jautāt pēc citu pieredzes: gaidīt uz valsts apmaksātu vizīti vai iet pie maksas ( vai tas neietekmēs pēcāko izmeklējumu summas? ). Cik ātri tas notiek? Vai ir konkrēti ārsti, kuri ir zinoši tieši šajā jautājumā?

P.S. - nē, es nemeklēju jaunas diagnozes, jo jau gadiem sadzīvoju ar VD un esmu iemācījusies to ignorēt, ārstus apmeklēju reti un noteiktu iemeslu dēļ.

Paldies jau iepriekš par atbildēm!
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 12:23
Atvainojos, ka saīsināju: ar MS biju domājusi multiplo sklerozi
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 12:33
Ir tāds uzskats arī ka VD ceļas no piesārņota organisma nevis no domāšanas gļukiem, ar laiku tā var izaugt par kaut ko sliktāku, bet attīrot organismu tā izzūd, bet tas nav ātri.
Es gan nesapratu- kas īsti liek domāt ka būtu MS? Tas ka ārste kko tur bārās, nav nekāds rādītājs. Koordinācija un motorika pilnīgi ierakstās VD simptomos. Tā ka stresam nav nekāda tāda pamata manuprāt.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 12:45
Tas, ko biju norakstījusi uz VD un saspringtiem kakla muskuļiem:

* Izteikta periodiska redzes miglošanās, kas uznāk un pāriet negaidīti. Sajūta kā pelēks plīvurs būtu virsū. Izteikti vienai acij – labajai. Tai man ir nelieli mīnusi, ir ieti acu ārsti, neko sliktu neredz, bet izrakstītās un izgatavotās brilles man neder, jo redzes miglošanās uznāk tik izteikta un negaidīti, ka mainās pāris stundu laikā. Mēnesi atpakaļ uz stundu viss sāka dubultoties. Pārgāja.
* 4 gadu laikā ir bijusi situācija, kad tumsā vai mijkrēslī uz brīdi pazūd pilnībā redze vienai acij. Paliek melns. Akla. Norakstīju to uz kādu nospiestu kakla asinsvadu, tāpat kā regulārus gaismas zibšņus acīs.
* Sajūta, ka pirksti ķeras, piemēram, tīrot mājoklī virsmas. Grūti satvert sīkus priekšmetus, reizēm – ņemu karoti vai lielākus priekšmetus sev neierastā veidā, citreiz tos nesatveru. Visu laiku liekas, ka pirksti liecas tādā kā krampjainā stāvoklī. Asos leņķos. Nevaru ar pirmo piegājienu reizēm satvert priekšmetus.
* Ļoti izteikta labās rokas un kājas trīce.
Pēdējos gados arvien biežāk ir sajūta, ka neprotu izteikties: vai nu aizmirstu vārdus vai nu mēle mežģās.
* Smaguma sajūta kājās un rokās. Periodiski.
* Reizēm tirpoņa pēdās un ir paliek aukstas ( bieži salsts pēdas ).
* Lb rokai pēdējā laikā arvien izteiktāk mēdz būt tā, ka abas rokas ir aukstas, bet labā paliek karsta, karsta, burtiski dedzinoša sajūta., pirksti paliek pufīgi, bet ne gluži pietūkst.
* Bieži ir sajūta, it kā sistu ar strāvu iekšēji, īpaši uz rokām vai visu ķermeni.
* Ļoti slikti panesu karstumu. Tas sākās aptuveni 2008. Gadā. Neeju pirtīs, karstās vannās. Karsts laiks vasarā dzen izmisumā, jo kājas ir kā no vates, asinsspiediens pavisam zems, tāds nespēks, ka burtiski jārāpo. Sajūtas, ko rada karstums, nav izstāstāmas. Labāk panesu vēsu laiku.
* Uz vienu izdzertu tējas krūzi: vismaz 3x apmeklēta tualete. Eju bieži un izvairos no situācijām, kurās ir grūti pieejamas labierīcības tuvumā.
* Ir bijušas 2x panikas lēkems ( ar ātrajiem ). Pirmajā reizē biju pilnīgi paralizēta, kas lēnām atgāja. Tas arī sākās 2008. gadā.
*Izteikta nespēja koncentrēties ( regulāri sev pārmetu disciplīnas trūkumu ). Noguruma sajūta. Periodiski vnk aizmirstu elementāras lietas.
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:05
Es pieļautu ka tur ir arī ļoti izteikti dažu vitamīna deficīta simptomi un jā- tur nav nekāda pamata teikt ka tā ir VD, tādā izpratnē kā ārsti to saprot es vispār neatzīstu tādu diagnozi- VD. Man daži līdzīgi simptomi pazuda attīrot organismu, bet Tev laikam bij jautājums par to ko vajag izmeklēt, to es tā nepateikšu, vienīgi domāju ka neirologs noderētu un labāk ātrāķ, tb- pa maksu.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:11
Es esmu veselīga dzīvesveida piekritēja un gadu desmitiem sekoju līdzi tam, ko es ēdu, cik daudz un ( cik nu pie mūsdienu apstākļiem iespējams ) kvalitatīvi. Iespējams ar vitamīnu trūkumu to varētu izskaidrot, bet daļēji, jo arī šim punktam es sekoju līdzi, neaizraujos ar zālēm, mākslīgajiem uztura bagātinātājiem. Ja jūtu izteiktu nogurumu, uzvilktību, tad B grupas vitamīni, naktssveces eļļa, dabiskie pilieni.
Es zinu, ka ir nepieciešams neirologs un MS, vien vēlējos noskaidrot citu pieredzi, ieteikumus - kā šo ceļu pareizāk iet, mazsāpīgāk finansiāli un laika ziņā. Varbūt kādam ir konkrēti speciālisti iesakāmi?
Vai nav tā, ka, ejot pie maksas ārsta, pēcāk arī visi izmeklējumi ir jāiet par maksu?
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:16
Tikko izlasīju ieteikumu norādīt vecumu utt.: sieviete, 33 gadi, 1,68 augums, svars 60 kg.
Paldies!
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:38
Veselīgs dzīvesveids ir labi bet jau tad kad ir VD, tas vairs nav pietiekoši, par konkrētiem ārstiem es gan nepateikšu. Varbūt kāds cits.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:42
Es domāju, ka Tev uz to MR vajadzētu iet labi ātri. Tie, manuprāt, nav VD simptomi.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 13:49
Runcene
Jā, to es sapratu pati un tāpēc griezos pie sava ĢĀ, kas pateica: daudz kas var ierakstīties VD, bet ne redzes un motorikas, jušas traucējumi tādā komplektācijā.

Uz MR, sapratu, ka norīkojumu var dot tikai neirologs, vai ne? Tikko dabūju pierakstu uz sestdienu par maksu un paralēli pierakstījos marta vidū valsts rindā Stradiņos.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 16:10
Jā, neirologs.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 16:16
Uz MR var dod norīkojumu jebkurš ārsts, to var veikt arī bez nosūtījuma. Vienkārši, ja gribat veikt izmeklējumu par kvotām, ir jāmeklē speciālists, šajā gadījumā, tiešām neirologs, kuram ir līgumattiecības ar NVD. Ģimenes ārsts nevar sūtīt uz kvotu MR.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 17:53
Sabzira, bet kā ir tad, ja iet privāti pie ārsta, kam ir arī līgums ar NVD?
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 17:57
Paldies!

Lai saprastu vismaz aptuveno situāciju un virzienu, piektdien tomēr tieku pie maksas speciālista ( tieši uz MS specializējies ), ko ieteica paziņa. Savukārt tālākai rīcībai paliek valsts vizītes ārsts martā ( lūkošu pēc situācijas, cik ātri un vai pēc speciālista ieskatiem būs nepieciešama MR ).

Protams, ir satraukums, bet tai pat laikā saprotu, ka ir jāiet, jādara un jāsaliek pa plauktiņiem, kas ir kas.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:05
Starp citu, piesēdu pie lapas un pamatīgāk atsaucu atmiņā, kas, kur un kad, kādos apstākļos: sanāk, ka tāds pirmais izpausmes kopums ir sācies ap 2009./10. gadu. Tad epizodiski. Pēdējais, kas tagad sakrita čupā, sekoja pēc operācijas.
Saliku visu uz papīra, lai pašai vieglāk būtu ārstam visu izstāstīt, ceru, ka tas palīdzēs ātrāk saprast, kas ir kas.
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:19
Interesanti- vēl var padomāt kādā secībā tās diagnozes vispār sakārtojās- laikam ap2008 gadu mistiskā VD, tad pēc gada nākamie simptomi... Es jau izteicos ka VD var būt ne gluži tas ko ar to saprot..
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:29
VD man ir uzlika jau kopš pamatskolas laikiem. Daudz arī sasaucu atmiņā emocionālās izjūtas un notikumus. Piekrītu, ka visam ir daudzdimensionāls cēlonis. Pat tam, ka cilvēks iet un lauž kāju; iespējams, bija aizdomājies, sevi vai valdību lamāja, kas radīja muskuļu saspringumu, striktu gaitu un neuzmanību. Sekas - neveiksmīgs kritiens.
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:30
Nervu impulsu pārvades traucējumi neuzradās tukšā vietā ap 2009 gadu, tā nemēdz būt.
labais
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:34
Nu jā- tas ir visai izplatīts uzskats ka slimības ceļās no nepareizām domām..Bet var arī palasīt par citiem uzskatiem- kas ir VD.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 18:34
Nav jāgaida līdz martam, lai dabūtu "valsts" neirologu.
Ieej www.rindapiearsta.lv
Tā ir Nacionālā Veselības Dienesta lapa, kur Excel tabulā ir rindas pie valsts ārstiem un izmeklējumiem. Šo tabulu izmantojot, pasēžot 2 stundas pie telefona, es oktobra beigās dabūju visu vajadzīgo par valsts naudiņām 5 nedēļu laikā. Vienīgi "valsts" rezonansi bija jāgaida līdz janvārim. It kā bija gada beigas, kvotas jau beigušās, bet, pameklējot, pazvanot, varēja pat izvēlēties, pie kura ārsta novembrī aiziet.

Jā, uz "valsts" rezonansi var nosūtīt tikai valsts apmaksāts ārsts- speciālists. Ja vajag kādas citus nosūtījumus, tad var dabūt rekomendāciju no privātā speciālista, iet ar to pie ĢĀ. Pamatojoties uz rekomendācijām, ģimenes ārsts iedos nosūtījumu uz valsts apmaksātām konsultācijām, izmeklējumiem, operācijām. Bet- Ģimenes Ārstam nav tiesību sūtīt uz magnētisko rezonansi.

Ejot pa taisno no privātā doka visi izmeklējumi, konsultācijas, operācijas būs par pilnu maksu.



Edited 3 time(s). Last edit at 08.02.2017 18:42 by kachenite.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 19:09
Runcene, ja iet pie NVD ārsta uz maksas vizīti, kvotu MR arī nevar veikt.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:13
Vai patiešām tad, ja cilvēkam ir nopietna skāde un primāri, kas ir pieejams, ir maksas ārsts, tad viņš pēcāk nevar turpināt iet pie ārstiem, kuriem ir līgums ar NVD? Tas sanāk pamatīgs strupceļš. Tāda kā uzmesta lūpa uz potenciālo slimnieku: Tu aizgāji pirmo reizi pie maksas ārsta, tad nu tagad - ārstējies uz pilnu klapi summas ziņā. :(
Nopietni?
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:22
Nu, paga-paga, ja tas ir ārsts, kas darbojas ar šo problēmu, lastāv virkne citu opciju, piemēram, var iekārtot dienas stacionārā utt.
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:22
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:24
Un ko nozīmē "pēcāk nevar turpināt iet pie ārstiem, kuriem ir līgums ar NVD"? Protams, ka var!
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:30
Labi.
Vai man doties tad uz vizīti ( negribu atlikt, ja godīgi ).
Man paziņa pēc radinieka pieredzes ieteica divas dakteres, kuras pieņem gan Gaiļezerā ( jau noskaidroju, ka rindas ir dikti lielas ), bet atradu, kur viena no viņam pieņem privātklīnikā. Piektdien. Ātrākais pie MS orientētiem neirologiem ir marta vidus sākot. Ja ĢĀ nojauta ir pareizā virzienā, tad īsti labi nav gaidīt mistisku laiku, bet vismaz viena vizīte pie zinoša speciālista palīdzētu noorientēties, saprast, kurā virzienā iet tālāk un tad jau - saprast, cik laiks ir gaidāms vai nav tālākām pārbaudēm. Vai tādā gadījumā, ja šis ārsts teiks, ka MR un tālāka neirologa uzraudzība ir nepieciešama, man obligāti ir jāiet pie maksas ārsta vai arī - es varu iet tālāk pie valsts apmaksāta ārsta, ja ir pieļaujams gaidīt tik, cik pieļauj esošās kvotas un rindas?

Par dienas stacionāru - ĢĀ man teica, ja es būtu devusi ziņu par redzes problēmām uzreiz, tad, visticamāk, būtu jau sen viss noskaidrots, jo ar tādu simptomātiku mani vnk ieliktu stacionārā. Bet es nezināju. Šobrīd ir mierīgāk, redze ir teju laba, ja salīdzina ar decembri, kad es nespēju noorientēties un saskatīt neko skaidri, kas bija pat 30 cm attālumā.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:31
Sabzira
Paldies par atbildi, jau paspēju sapiktoties pirms Tavas atbildes.
Vecmīlgrāvī Jūras Medicīnas centrā ir specializēta MS nodaļa, laikam MS centrs vai kaut kā tā. Tur tieši ar to nodarbojas, un ja ir aizdomas, tad magn. rezonanses izmeklējums arī turpat, tas gan bija pasen, bet man liekas, ka pārāk ilgi negaidīju. Es tur nonācu ar stipri līdzīgiem simptomiem, kurus tāpat labu laiku "norakstīju" uz slodzi, stresu, vecumu galu galā... Acu problēmas un daudz kas cits no jūsu minētā man labi pazīstams. Bet izrādījās nevis MS, bet Laimas slimības hroniskā forma. Un tieši tur neiroloģei ienāca prātā pavaicāt par ērci, uztaisīt analīzi, un tā kā tā bija pozitīva, tad viss bija skaidrs.
Bez tam no pazīstamiem zinu, ka MS diferenciāldiagnostikā tagad ir arī īpaša ārzemēs taisāma (par naudu gan) smadzeņu šķidruma analīze, pēc kuras var noteikt, ka tiešām ir šī saslimšana, un ne kas cits. Jo ārstēšana un solmedrola sistēmas nav joka lieta.
Liepzieds
Re: Aizdomas par MS - ko tālāk?
08.02.2017 20:46
Paldies, Pele!
Par Laimu arī iedomājos, bet man ar ērci saskare ir bijusi tikai vienu reizi. Pirms pusotra gada. Tiesa,zinu, ka ar šo slimību var saslimt pat nezinot.
Es painteresēšos par JMC. Paldies par informāciju! Lai Jums veselība!
Es vienkārši gribēju pateikt, ka var būt visādi...

Arī man ērce bija vienīgā (zināmā), bet liktenīgā... katram gadījumam to analīzi var izrakstīt arī ģimenes ārste. Tikai ne vienmēr analīzes šajā lietā ir informatīvas.

Vēl tāda pieredze - ja jums pa šo laiku nācies dzert antibiotikas, vai tad nav novēroti kaut kādi neiroloģisku simptomu saasinājumu utt.

JMC ārste, nodaļas vadītāja J.Kalniņa.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 1 pieskaita 4?
Ziņa: