artroskopija

Aizsāka Zane Liepa 

artroskopija
09.10.2015 20:15
Man pirms pāris dienām veica artroskopijas operāciju celim. Dakteris teica lai kāju kustinot, neko sīkāk. Varbūt var pastāstīt kādi vingrojumi celim vajadzīgi, cik var noslogot kāju vai kādu pastaigu ārā ar kruķiem var veikt? Tad man uz leju kājai ir tāda velkoša sāpe un tā Beikera cista, vai tās man pazudīs? Un cik ilgi ir atveseļošanās periods, diez ko uz darbu negribās steigties, jo stāvošs darbs, ka nenodaru izoperētajai kājai pāri.
Kamēr tiku uz šo operāciju ( 7mēn), sācis ir sāpēt otrs celis, ir tāda dedzinoša sajūta,ko tas varētu nozīmēt? Un sāp arī gūža. Nezinu ar ko sākt, ko prasīt ģimenes dakterei vai nosūtījumu uz magnētisko rezonansi gūžai vai US celim. Gribās jau dabūt kādu nosūtījumu, jo ar pirmo celi ģimenes ārste nekur nesūtīja tik ar zālēm un entajām fizioprocedūrām ārstēja, nauda aizgāja liela, jo visu darīju cerībā ka būs uzlabojums. Paldies.
Re: artroskopija
09.10.2015 23:54
Parāk maz informacijas. Ir daudz operāciju ceļa locītavai, kurus var veikt artroskopiski. Katrai operacijai ir savs pēcoperacijas rehabilitācijas plāns. Uzrakstiet lūdzu precīzi, kas jums tieši bija veikts. Vai nu vismaz savu diagnozi. (izrakstā viss ir uzrakstits!!!!)
Re: artroskopija
10.10.2015 15:17
Artroskopija, kurā ekscidēts deģeneratīvs meniska plīsuma rajons, un nolīdzināts skrimslis femur kontaktvirsmā ~2cm2 lielā apjomā.

Pie rekomendācijām rakstīts ka vēlamas hialuronskābes injekcijas ceļa locītavā. Esmu vienkārši iegājusi parādos kamēr tiku līdz operācijai, vai šīm injekcijām ir kāda būtiska nozīme vai tās var aizstāt kaut ko lietojot uzturā līdzvērtīgu?
Pašlaik uztrauc vai tā Beikera cista pazudīs un velkošā sāpe apakšstilbā, kad kustinu kāju. Un protams kādus vingrinājumus vajadzētu izpildīt. Paldies.
Re: artroskopija
10.10.2015 17:08
Diemžēl, nevaru iesaistīties sarunā, ja nezinu dzimumu,augumu,svaru un cik apmēram gadus jauns ir pacients.
Var samuldēties.
Atvainojos par principiem.Negribu kaitēt pacientam ar stulbiem, vispārējiem ieteikumiem.Brīnos,ka ārsts nav pateicis tālāko cīņas taktiku. Pie tam pēc maksas aperācijas.
Cieņā.
Re: artroskopija
11.10.2015 13:33
Parasti ārsti izstāsta par rehabilitāciju. Ja tas nav darīts, vajadzētu konsultēties tieši tur.

Šajā forumā reti sastopami speciālisti traumatoloģijā un ortopēdijā, lietotājs ar niku Doks varētu būt izņēmums, ja vien viņš turpinās rakstīt.

Ir svarīgi arī nomierināties, neķert visu pa labi un pa kreisi.

Jautājumos, kas radušies no jauna, es mēģinātu saņemt konsultācijas pie tā paša speciālista. Ģimenes ārsts te nederēs.

Naudas jautājums te bieži tiek cilāts, bet diemžēl mēs te nekā nevaram darīt, situācija ir tāda, kāda ir :(
Re: artroskopija
11.10.2015 16:27
Ceru ka Doks kaut ko atbildēs. Man jau tagad svarīgi tie vingrinājumi, varbūt ka jāmeklē fizioterapeita padoms. Ārsta vienaldzīgā attieksme izskaidrojama tik dēļ naudas. Negribu nevienu aizvainot, novērtēju, ka ārsti dara svētīgu darbu, bet ne visi pacienti var ielikt aploksnē to summu kādu viņi vēlas. Skumji.
Re: artroskopija
11.10.2015 17:05
Fizioterapeits vajadzīgs šā vai tā.
Pēc Zanes rakstītā var saprast, ka Jums Zane ir bijusi papildus slodze uz otru kāju, kamēr gaidījāt operāciju, kas ir ietekmējis arī gūžu, droši vien ir izmainījusies muskulatūra. Pēc operācijas muskuļi vēl vairāk izmainās (saraujās), tāpēc šādā situācijā ir kritiski svarīgi apmeklēt labu fizioterapeitu, kas specializējas uz pēc artroskopijas pacientiem. Varbūt pēc Jūsu skeleta stāvokļa vispusīgas novērtēšanas viņš var izstrādāt Jums vingrojumu kompleksu dažādiem atlabšanas periodiem un Jūsu skeleta dažādām problemātiskajām zonām un Jūs vingrojumus varat izpildīt mājās. Ļoti daudz vingrojumu ir internetā, īpaši krievu valodā (varat pameklēt vingrojumus pēc ceļgala artroskopijas operācijas), bet Jūsu situācijā ieteiktu tomēr mēģināt atrast līdzekļus fizioterapijai, tas noteikti vairākkārtīgi atmaksāsies (ļaus ietaupīt līdzekļus) nākotnē. Svarīgi ir vingrot pareizi un regulāri. Vēl svarīgi ir tikt vaļā no liekā svara un dzert daudz (ieteicamo dienas normu) ūdeni. Varat pamēģināt palietot NeiroRubīnu (b vitamīnu komplekss), tas var palīdzēt novērst gūžas nervu iekaisumus, ja tādi radušies, bet par to varat pakonsultēties ar savu ārstu.
Re: artroskopija
11.10.2015 23:40
Sirsnīgs paldies par daudzajiem ieteikumiem! Pameklēšu tos vingrojumus internetā, bet būs laikam jāmeklē fizioterapeits (tik nav jau liela izvēle novadā), jo zem vārda - kustināt - noteikti ir dažādu vingrojumu komplekss. Vienu brīdi dzēru neiromultivit, to man neirologs bija pret sāpēm izrakstījis kad sākās problēma ar celi, ir arī potēts neirorubīns. Kuru tomēr labāk pirkt manā situācijā? Otrā pusē nekas nesāpēja, parādījās laikā, kad mocījos ar sāpošo celi. Tā sāpe gūžas rajonā te ir lielāka te mazāka, tad kad paliek vieglāk, tad domāju, ka palīdz zirgu smēre ar ko pamasēju to rajonu, vai tā ir, kas to lai zin, bet pie visa tā vēl man otrā celī parādījusies tāda dedzinoša sāpju sajūta. Tas bija murgs kamēr tiku līdz operācijai, tagad jācīnās iekustināt izoperēto kāju un laikam būs jāsāk viss no gala ar otru kāju. Paldies cilvēkiem , kas iesaistās foruma sarunās, jo labs padoms ir zelta vērts.
Re: artroskopija
12.10.2015 22:45
Es arī pirms dažiem gadiem piedzīvoju artroskopijas operāciju. (Pastāsti, kurā slimnīcā, Tevi operēja? Nu baaiiggi līdzinās mana ārsta attieksmei... :D ) Es arī pēc artroskopiijas biju ļoti apmulsusi un nezināju, ko man darīt?

Tas, ko esmu izlasījusi internetā: Beikera cista parasti parādās, ja celī ir kādas problēmas un iekaisumi. Kad celis sadzīs, arī Beikera cista pamazām pazudīs. FEMUR ir augšstilba kauls. Cik var saprast, ieplīsušais menisks bija pabojājis augšstilba kaula skrimsli, kas tagad pielīdzināts.
Par slimības lapu- ir noteikumi, kas nosaka, cik ilgi ārsts drīkst rakstīt slimības lapu katras slimības gadījumā. Ja pareizi atceros, pēc meniska operācijas slimības lapa bija uz ~ pusotru mēnesi. To Tu vari paprasīt ĢĀ- viņai tāpat būs Tev lapa jāpagarina.

Ja operācija bijusi tikai pirms dažām dienām, tad tagad nekādu USG un rezonansi nevajag taisīt- padzīvojies pa māju mierīgi.
Dažas dienas pēc artoskopijas es aizgāju arī līdz tuvējam veikalam (normālā situācijā ~4minūtes gājiens, klibojot- ilgāk), iztiku bez kruķiem , bet baigi grūti un ilgi gāja... Man vispār nebija nekādu norādījumu no ārsta, par pēcoperācijas periodu- ko es drīkstu un varu darīt? Tik, cik es googlē un youtubē atradu, tik arī bija saprašana. Vienīgi paziņa fizioterapeite vienreiz atnāca ciemos un jau 2.dienā pēc artroskopijas ieteica sēdēt uz galda un šūpot kājas.

Silti ieteiktu netaupīt naudu fizioterapeitam- tas vēlāk atmaksāsies. Mazāk samazināsies muskuļu apjoms operētajai kājai (kamēr Tu klibo un viss dzīst) un ātrāk tiksi uz strīpas. Kad šo kāju sadziedēsi, iespējams, arī otrs celis un gūža pamazām pārstās sāpēt- viņiem pēdējos 7 mēnešus ir bijusi un ir papildus slodze. Es arī tā klibojot pretējā pusē pārpūlēju gūžas locītavu un viņa vēl kādu pusgadu sūdzējās. Pēcāk gūža pārgāja.

Par atlabšanas procesu- vēl 2-3 mēnešus pēc artroskopijas var redzēt, ka Tu klibo. Klibojot, bet daudz maz ciešami staigāsi jau pēc ~mēneša. Celi nevarēsi līdz galam salocīt vairākus mēnešus- tas ir normāli. Tas pamazām pāries. Tā ir visiem, ko internetā esmu "sastapusi". Atkarībā no tā, ko Tev tur nogrieza un sašuva, un no fizioterapeita darba , 6-12 mēneši būs vajadzīgi, pirms būs atkal OK.

Slimnīcā, kur operēja mani, ir pieņemts, ka pacientiem pēc operācijas ir iespējams piezvanīt uz reģistratūru un ārpus kārtas tikt pie operējošā ārsta uz konsultāciju un apskati. Piezvani uz reģistratūru un sastāsti māsiņai, ka Tev tur piepampis (ir jau arī!!) un Tev bail,ka ir slikti, kāja pūst nost, utt.. Kad tiksi kabinetā, nelaid vaļā to Balto Stārķi, kamēr viņš nav izstāstījis visu par pēcoperācijas periodu. To viņam bija jāizstāsta UZREIZ pēc artroskopijas. Un Tev nav PIENĀKUMS maksāt viņam aploksnītes. Tev ir pienākums ziņot KNĀBim, ja no Tevis izspiež naudu- tas gan.

Kad es strādāju veikalā, man neatļāva nelaipni izturēties pret klientiem un atšūt viņus tikai tāpēc, ka man ir maza alga.



Edited 2 time(s). Last edit at 12.10.2015 23:12 by kachenite.
Re: artroskopija
12.10.2015 23:18
Bojātu skrimšļu atjaunošanai ārsti iesaka lietot glukozamīnu (to taisa no kazu skrimšļiem). Tikai es nezinu, vai to var lietot tagad, vai labāk pagaidīt, kamēr celis apdzīst?
Re: artroskopija
13.10.2015 02:46
Tā kā glikozamīnam ir lēna aprite tad to var lietot uzreiz un visu laiku.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
13.10.2015 08:04
kachenite, kaut kur jau lasīju tavas atbildes sakarā ar šo man sasāpējušos jautājumu, tāpēc esmu priecīga ka esi arī Tu atsaukusies. Jā, man bija tā pati slimnīca. Varbūt ka var par uzturu pastāstīt ko lietot (to glukozamīnu aizstāt), lai tam celim tur kas sadzītu, atjaunotos vai nostiprinātos. Jāsagaida kaut kāda naudiņa no slimības lapas varbūt kādai reizei tam fizioterapeitam sanāks, es jau interesējos, 10-12 eiro reize. Jautāju vai nevar iedot kādus vingrojumus, teica ka nezīmējot :D. Tagad skaists laiks, ietu laukā, gribas zināt cik lielus attālumus var veikt, ietu ar kruķiem. Un kā ar staigāšanu bez tiem, var pa māju pastaigāt, cik ilgi vai tomēr labāk balstīties uz kruķiem? Un kā ar masāžām, to ar var darīt vai pat vēlams darīt? Varbūt kachenite no vingrojumiem ko pati veica var ko ieteikt bez kāju šūpošanas.



Edited 1 time(s). Last edit at 17.10.2015 17:54 by Zane Liepa.
Re: artroskopija
13.10.2015 12:04
Ar uzturu vienkārši. Glikozamīns ir aizstājams ar galertu - uho gorlo nos, siska piska hvost... Grami 150...200 dienā būs ok.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
13.10.2015 12:07
Jā, labākais galerts ir lētais, tur kur viss ir samalts. Tas kur smuki gaļas gabaliņi želejā, locītavām nepalīdz.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
13.10.2015 17:00
Veikala,vai tomēr pašai labāk izvārīt? Un kas tur no tā visa ir visvērtīgākais, želeja, kas veidojās vārot vai skrimšļi, ādas, cīpslas.
Re: artroskopija
13.10.2015 17:24
Paskaties tirgū. Vismaz tie zemnieki, kas ražo gaļas izstrādājumus, gatavo arī galertus, plēvē ievalcētus vai kā citādi.

Ar mārrutkiem pat augušam rīdziniekam, kam tas var šķist biedējoši, būs it labi.
Re: artroskopija
13.10.2015 18:12
Pašu vārīts vienmēr labāks :) Bet var iztikt ar pirkto. Nezinu kurā sastāvdaļā ir tas cimus bet vārot cūkas kājas sanāk tā kā vajag. Tātad tur kur tie skrimšļi, ādas un cīpslas. Bet tās kājas ir grūti pārdalīt. Kaut gan var būt var arī veselas vārīt. It kā galva ir vēl labak bet man piemēram nervi netur ar galvu ņemties... Principā želatīnā arī ir tā viela bet ar to želatīna tapšanu ir tā, ka labāk nezināt kā to dara... Tāpēc lielos daudzumos to lietot nevajadzētu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
13.10.2015 18:14
Respektīvi tā doma ir tāda, ka galerts ir reizē uzturs un zāles. Bet ja galerts negaršo vai citādu apsvērumu dēļ nevar to ēst, tad atliek tabletes. Kaut gan es domāju, ka veģetārieši arī tās nelietotu.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
13.10.2015 21:58
Nopirku tirgū kājas, pārdevējam paprasīju lai pārsit pušu, izvārījās daudz ātrāk nekā kad veselas paņem un nu man ir kāju galerts. Un cik tad šito ilgi lietot (cik bieži vārīt), jo gan jau , kas par daudz tas ar pa skādi (tā vismaz reklāmā saka - neēdiet cūku kājas :D)
Esmu tik priecīga, ka ir šāds forums, kur cilvēki padalās ar savu pieredzi. Vienmēr esmu zinājusi ka krievu lapās ir vairāk informācijas par jebkuru tēmu, bet tagad pat nebiju iedomājusies paskatīties tur, paldies superīgajam puperīgajam profesoram par ieteikumu par vingrojumiem, kachenitei par izvērsto atbildi un visiem pārējiem līdzcilvēkiem!
Re: artroskopija
13.10.2015 22:57
Nu, apmēram kā es teicu, gramus 150...200 pa dienu. Cik ilgi? Var visu mūžu...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: artroskopija
14.10.2015 09:32
želantīna gatavošana nav nemaz tik traka lieta... cūku āda, gaļa, kauli. Šķiet ka arī zirgu kaulus izmantoja. Mājās vārot arī kolagens izdalās no visa :) Vienīgi rūpnieciski tur ar kaut kādām skābēm to visu iegūst. Ja nejaucu.
Re: artroskopija
15.10.2015 10:59
Vai, staigājot, ap operēto kāju ir jāsien elastīgā saite? Kad es varētu zināt, kad man jāmet nost kruķi un staigāt bez tiem un cik apmēram ilgi dienā?
Re: artroskopija
15.10.2015 11:54
Tas jautāujā tikai un vienīgi savam fizioterapeitam, darba procesā ar viņu taps skaidrs. Tā to neviens, it sevišķi šeit, pat nesāks teikt un prognozēt, tas būtu šarlatānisms un galēja neprofesionalitāte, ja to darītu mediķis. Ja nu vienīgi rekomendāciju līmenī der kāda cita pieredze (kachenite jau uzrakstīja!), bet normāli visi cilvēki (tāpat kā viņa) mūsdienās ar šo iet pie fizioterapeita, ar viņu strādā un viņa rekomendācijas ņem vērā.
Re: artroskopija
15.10.2015 18:09
Es to saprotu ka jāiet pie fizioterapeita. Ģimenes ārsts teica lai aizeju pie fizioterapeita uz teipošanu, bet nu tās visas ir finanses. Tīri intereses pēc varbūt kāds var padalīties pēc pieredzes vai teipošanu izmanto pēc šādām operācijām, cik iedarbīga tā ir vai kā lasīju ka tas ir modes kliedziens.
Vai kādam ir atsauksmes par uztura bagātinātāju Osteo Bi-Flex.
Re: artroskopija
15.10.2015 20:56
Nav bijusi tāda veida operācija, bet teipi ir bijuši daudz un daudz kur... varu teikt vienu-palīdz un pat ļoti...
Re: artroskopija
15.10.2015 21:20
Par glikozamīnu:
Ir teorija, ka tas glukozamīns, kas ir dzīvnieku locītavās, kaut kādā veidā neizmainīts cauri kuņģim nonāk tieši tur, kur vajag- cilvēka locītavās. Tabletes aptiekāri parasti iesaka dzert 2-3 mēnešus- tikai tad tam esot jēga. Ik pēc apm. gada kurss esot jāatkārto- skrimslis ir pabojāts un prasās pēc "remonta". Tagad vari sev ieviest cūku kājiņu galerta diētu līdz Ziemassvētkiem un nākamgad diētu atkārtot. :)

Par staigāšanu ar kruķiem:
Mani rakstīja ārā no slimnīcas 36st. pēc artroskopijas. Ārsta nebija darbā un stāva māsiņa teica, ka man nekādus kruķus nevajagot. Es uzstāju, ka vajag gan un aizgāju viņus nopirkt. Reāli es kruķus izmantoju tikai, braucot mājās un pēc 4dienām, kad ar busu braucu dokam atrādīties. Tagad man kruķi stāv mājās, 2 reizes izmantoti. Uz veikalu gāju bez kruķiem, 8.dienā braucu izņemt šuves- bez kruķiem. Ap 10.dienu man ievajadzējās darīšanās pilsētā- viss bez kruķiem. Otra kāja gan dabūja just slodzi un bik sāka sūdzēties. Rimi pasēdēju uz sveramās kafijas lādes un apsargs dzina prom :) Cik lasīts netā, visi menisku "kolēģi" arī ir iztikuši bez "trešās kājas".

Priekš kam gribi saitēt kāju ar elastīgo saiti?

Par teipošanu:
Kur Tu ņēmi, ka tas ir modes kliedziens??? Manai paziņai ĢĀ esot tā teikusi, ka tā esot mode tāda tagad (viņai šai jautājumā dumja ĢĀ!). Man drīz pēc artroskopijas piedāvāja piepelnīties. Aizgāju šite: http://www.fiziocentrs.lv/teipot/ pie fizioterapeites Signes Jačmenkinas pēc padoma. Aplīmēja manu kāju no visām pusēm. Maniem teipiem bija 3 līmeņi un 3 uzdevumi: Noņemt tūsku (man ilgi turējās piepampis!), stiprināt locītavu, lai tur kkas neizļogās pēc operācijas un kinezioloģiskie teipi. Par to kinezioloģisko teipu nesapratu, bet abi pārējie līmeņi savu uzdevumu izpildīja lieliski. Uzliku teipu un 21.dienā kliboju pa Helsinkiem, 22.dienā- Tallinā. Bez kruķiem,protams. Arī tūska beidzot nogāja.
Zinu cilvēku,kam teips palīdzēja 1-2 d. laikā tikt galā ar sāpošu muguru- muskuļi esot bijuši šķībi sasprindzināti...
Teips ir laba lieta, bet Tavā situācijā es labāk izvēlētos, lai parāda vingrojumus (ja nevari atļauties samaksāt abus!). Ja trūkst naudas, sarunātu ar fizioterapeiti, ka viņa Tev parāda vingrojumus un Tu atnāksi pēc mēneša, pēc sarežģītākiem vingrojumiem, un 3.mēneši- atkal. Lai viņa, cilvēks, arī pēc mēneša Tevi atcerētos, ko darījusi- rādījusi.
Komplektā Tu varētu iegūt arī vingrojumus stājas korekcijai, lai otra kāja neļogās ārā no pārslodzes. (Kā to te jau minēja Profesors Super Pupers).

Domāju, ka viena daļa no manām tagadējām veselības problēmām ir radusies tāpēc, ka man pietrūka naudas regulāriem fizioterapeita apmeklējumiem. Es kaut ko mājās patstāvīgi mēģināju vingrināt. Kaut kas ir pārvingrināts par daudz, un kaut kāds musītis- vingrināts par maz...



Edited 3 time(s). Last edit at 15.10.2015 22:33 by kachenite.
Re: artroskopija
15.10.2015 21:28
Zane: ar kādu burtu Tavam ārstam vārds sākas? Tev tas pats Baltais Stārķis trāpījās, kas man?
Manējam, cik saprotu, patīk piepelnīties savā privātpraksē ar haliuronskābes injekcijām :) Un dot pacientiem instrukcijas par papildus samaksu. :D

Kas attiecas uz ārsta nemācēšanu "zīmēt vingrojumus": šovasar es biju pie cita ārsta tajā slimnīcā. Konsultācijas laikā ārsts man pajautāja manu e-pastu. Turpat datorā viss tika apstrādāts, sasūtīts. Kad izgāju no kabineta, manā e-pastā jau bija youtube filmiņa ar vingrojumiem manējai problēmai. Ja vien doks grib, var arī vingrojumus parādīt, nemaz jāzīmē nav.
Dokam neviens nav aizliedzis savu rumpi pakustināt, lai parādītu, kā Tu vari kāju vingrināt. Nav jau uz galvas jāstāv :D



Edited 1 time(s). Last edit at 15.10.2015 21:38 by kachenite.
Re: artroskopija
15.10.2015 21:36
http://spoki.tvnet.lv/izgudrojumi/Teips/440061
http://spoki.tvnet.lv/izgudrojumi/Ka-teips-nonem-sapes/445053



Edited 3 time(s). Last edit at 15.10.2015 21:58 by kachenite.
Re: artroskopija
15.10.2015 23:37
teipošanu nemaz tik daudzi korekti nemāk veikt
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 16 pieskaita 13?
Ziņa: