Pleca trauma

Aizsāka Gonchii 

Pleca trauma
15.10.2014 18:58
Labdien,

Vēlējos noskaidrot informāciju par savu pleca trauma. Dzimums - vīrietis, vecums - 20 gadi, augums - 180, svars - 75. Students , sportiski aktīvs.

Bija kritiens , kura rezultātā sāka sāpēt plecs, aizgāju uz ultrasonogrāfiju un noteica šādu diagnozi-

Pleca kaula paugura kontūrā ostrehondrāls bojājums līdz 8-9mm plašā zonā.
Nedaudz paplašināta akroioklavikulārās locītavas sprauga, locītavā izsvīdums.
Palielināts izsvīdums subakromiālā bursā līdz 5-6mm biezumā.
Sabiezēta ar sīkiem neviedabīgiem ieslēguiem m.supraspinatus cīpsla, cīpslas parciāls bojājums, pilnu plīsumu nekonstatē.
Bicepss brachii garās galvas cīpslu - tendinopātija.

Šobrīd ir izrakstītas pretiekasuma zāles un pēc nedēļas iešu uz fizioterapijām. Vai ir iespēja izvairīties no operācijas ar šādu diagnozi un vai varēs atgriezties sportā?
Re: Pleca trauma
15.10.2014 19:09
Nepārzinu traumatoloģiju, it īpaši sporta, bet manuprāt tur nekas operējams nav. Taču varu kļūdīties jo sportā mēdz operēt to ko "mirstīgajiem" nekad neoperē.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Pleca trauma
15.10.2014 19:11
Es jau neesmu profesionāls sportists, tikai amatieris un ja vajag varu arī uz kādu laiciņu no tā sporta atteikties veselības dēļ, galvenais, lai tur viss saārstējas bez ķirurģiskas iejaukšanās, jo zem skalpeļa kaut kā negribās likties.
Re: Pleca trauma
16.10.2014 13:58
Ja rekomendētā operācija ir pleca locītavas artroskopija, diagnostiskā vai ārstnieciskā, tad izvairīties no tās gan nevajadzētu, bet vaļējai operācijai, vadoties pēc aprakta, tiešām nav pamata.
Re: Pleca trauma
16.10.2014 20:53
nex Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ja rekomendētā operācija ir pleca locītavas
> artroskopija, diagnostiskā vai ārstnieciskā,
> tad izvairīties no tās gan nevajadzētu, bet
> vaļējai operācijai, vadoties pēc aprakta,
> tiešām nav pamata.
____________________________________
Pievienojos .Ja jau artroskopiju veic ceļa locītavai, tad kāpēc to nevar pleca locītavai. Jārunā ar dakteriem. Dzelzceļnieku slimnīcā bija spēcīga locītavu ārstēšana prof. Lāča vadībā. Uz šodienu nezinu.
Re: Pleca trauma
19.10.2014 17:10
Neesmu ārsts, esmu pacients ar pieredzi traumatoloģijā. Man arī ir sportā satraumēta pleca locītava (arī acromio clavicularis...) un artroskopiski operēts celis.
Cik sen jau staigā ar satraumētu plecu? Vai no zālēm ir kļuvis labāk? Kas tās par zālēm- vai parastais IBU(metīns), vai kādas citas, spec.locītavām domātas zāles? Spriežot pēc apraksta- supraspinatus cīpsla ir tikai ieplēsta. Sabiezējumi,kas cīpslā ir redzami, ir dabīgs process- cīpsla mēģina dzīt. Ja cīpsla būtu pavisam pušu- noteikti vajadzētu operēt. No otras puses- mēs te forumā neviens neredzam, uz cik šķiedrām vēl tā cīpsla turas kopā un kāds izskatās kaula skrimšļa (jeb- "osteohondrāls") bojājums?
Ja Tavs ārstējošais ārsts neuzstāj, ka 100% vajag operāciju, labāk netaisi to. Meklē ĻOTI LABU fizioterapeitu ar pieredzi traumatoloģijā. Ja taisīsi operāciju, tāpat pēc tam vajadzēs 3-4 mēnešus, lai atkoptos ar fizioterapeita palīdzību. Abos gadījumos jārēķinās, ka cīpslu un saišu bojājumi dzīst mēnešiem ilgi, bet labs fizioterapeits var dzīšanas procesu paātrināt. Es no savas pieredzes ieteiktu fizioterapeitus Mareku Osovski, Signi Jačmenkinu vai rehabilitologu Dr. U.Beķeri.
Ja gribi zināt, ar ko "parastā vaļējā" operācija no artroskopijas atšķiras, skaties orto.lv- tur ir video ar ārsta paskaidrojumiem.

Varbūt, nepažēlo naudu un aizej pie vēl vien traumatologa? Saraksti visus neskaidros jautājumus uz lapiņas. Tas ir Tavs plecs- Tev sāp, Tev arī par sevi jāparūpējas.
Vienu gan zinu- ja tagad netrakosi, tad atkal varēsi sportot.



Edited 2 time(s). Last edit at 19.10.2014 22:11 by kachenite.
Re: Pleca trauma
19.10.2014 17:40
Akromioklavikulārā locītava- vieta, kur atslēgas kauls ar plecu "satiekas". Paplašināta tās locītavas sprauga- sekas tam, ka viena no vairākām cīpslām (m.supraspinatus), kas plecu satur kopā pareizā pozīcijā, ir sastiepta un ieplēsta. Bojātām cīpslām piemīt dabiska tieksme dzīt; dzīšanas procesu var sekmēt arī fizioterapijā.
Re: Pleca trauma
19.10.2014 21:32
nex Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ja rekomendētā operācija ir pleca locītavas
> artroskopija, diagnostiskā vai ārstnieciskā,
> tad izvairīties no tās gan nevajadzētu, bet
> vaļējai operācijai, vadoties pēc aprakta,
> tiešām nav pamata.

nex, saprotu, ka Tu esi dakteris, tapēc Tev forumā pieder "lielāks" vārds. Tomēr, tikai Tu pati par sevi zināsi, vai esi ļāvusi saviem kolēģiem sevi "sagriezt".
Es atļāvu sev uztaisīt artroskopiju ( šķīros no 1/3 mediālā meniska) un zinu, ka tas nav tas pats, kas "divreiz pirkstiņā iegriezt". Ja man vēl kādreiz piedāvās operēt, es vismaz 3 reizes padomāšu, vai man to vispār vajaga?

Laikmetā, kad pieejami RTG, datortomogrāfija, ultrasonogrāfija un magnētiskā rezonanse komplektā ar sarunu ar traumatologu, taisīt diagnostisko artroskopiju tikai tāpēc, lai "paskatītos, kas tur iekšā"-kas par murgu??? Tam cilvim pirms tam ir jājūtas gallīīgi čābīgi, lai pēc "plikas paskatīšanās kas tur iekšā" priecātos par mēnesi kaklā pakārtu roku vai 3- 4 mēnešus priecīgi klibotu un pāris mēnešus staigātu pie fizioterapeita.
Tu nezini, par ko Tu runā.



Edited 1 time(s). Last edit at 19.10.2014 21:32 by kachenite.
Re: Pleca trauma
20.10.2014 10:47
kachenite Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> nex Rakstīja:
> --------------------------------------------------

> Laikmetā, kad pieejami RTG, datortomogrāfija,
> ultrasonogrāfija un magnētiskā rezonanse
> komplektā ar sarunu ar traumatologu, taisīt
> diagnostisko artroskopiju tikai tāpēc, lai
> "paskatītos, kas tur iekšā"-kas par murgu???
> Tam cilvim pirms tam ir jājūtas gallīīgi
> čābīgi, lai pēc "plikas paskatīšanās kas
> tur iekšā" priecātos par mēnesi kaklā
> pakārtu roku vai 3- 4 mēnešus priecīgi klibotu
> un pāris mēnešus staigātu pie fizioterapeita.
> Tu nezini, par ko Tu runā.


Pilmīgas muļķības, nekāda RTG, ultrasonogrāfija vai rezonanse neredz to, ko redz pieredzējuša traumatologa acs. Pēc Tavas loģikas, slēgtai vēdera traumai vai vai pie citas patoloģijas nevajadzētu taisīt arī diagnostisko laparatomiju??.. lai tika pliki paskatītos, kas tur vēderā iekšā ,... nu ko ,var jau arī taisīt RTG, ultrasonogrāfijas un gaidīt, kad to laparatomiju uztaisīs pataloganatoms... tā arī var!

Taisīt artroskopiju, diagnostisko, vai nediagnostisko izlemj ārstējošais ārsts, pacienta uzdevums ir piekrist vai nepiekrist.

Jā, un pēc ceļa artroskopijas, pacients pēc 6 stundām var doties uz mājām, parasti nākošajā dienā jau var staigāt, un pēc 7 dienām var doties uz darbu, savas murgainās baiļu fobijas atstāj pie sevīm!



Edited 2 time(s). Last edit at 20.10.2014 10:49 by nex.
Re: Pleca trauma
21.10.2014 13:26
Nex, puisis jautāja par pleca traumu un operāciju, es pateicu, ko domāju par artroskopiju un TRAUMATOLOGU. Kādā sakarā te laparotomiju iepin? Pleci tač vēdera dobumā neatrodas...Pēc manas pieredzes- dažiem ārstiem- ka tik sagriezt... Viņiem jau pēc tam nesāp!

>>"...Taisīt artroskopiju, diagnostisko, vai nediagnostisko izlemj ārstējošais ārsts, pacienta uzdevums ir piekrist vai nepiekrist..."- Puisis jautāja un ievāca informāciju- mēs atbildējām.

>>"...Jā, un pēc ceļa artroskopijas, pacients pēc 6 stundām var doties uz mājām, parasti nākošajā dienā jau var staigāt, un pēc 7 dienām var doties uz darbu, savas murgainās baiļu fobijas atstāj pie sevīm!..."

- Man nav vērts baidīties no savas jau notikušās operācijas. Man ir mana pacienta PIEREDZE, kāmēr Tu kaut kur tikai izlasīji, ka pacients pēc nedēļas jau var iet uz darbu...
Jā, otrā dienā pēc ceļa artroskopijas jau var pastaigāt, bet tālāk par tualeti, jei bogu, iet negribas!!! Ja darbs ir blakus mājā sēdēšana uz dīvāna- tad pēc nedēļas jau var iet uz darbu!

Mani operēja 2012.g. decembrī Rīgas 2.slimnīcā dr. Guntis Nimrods

Pirms tam biju izrakusi internetu krustu šķērsu, lai saprastu, kas ar mani notiek, ceļa anatomiju, kā izskatās artoskopijas video, pacientu, ārstu stāsti...Tikai vienu es googlei nepajautāju- par pēcoperācijas periodu- nezināju, ka tas ir jāprasa. Ārsts arī man neko neteica par to & es nezināju, ka par to ir jājautā... Saruna notika ārstu istabā, ārsti staigāja iekšā ārā, uzkoda picu- tādēļ nepajautāju un nepateicu daudz ko, ko gribēju prasīt. Toties (nezin kādēļ?) sarunājām operācijas datumu...
Visur bija teikts, ka tā ir viegla operācija...Ja es būtu zinājusi...

"... pēc 6 stundām jau var iet mājās..." - ap plkst. 8.30 jau biju operāciju zālē "uz galda". Mājās tiku nākošā dienā ap 16.00. Vajadzēja punkciju taisīt, jo celī bija asinis sakrājušās.

Otrā dienā kaut kā aizkliboju mājās. Pazīstama fizioterapeite ieteica vingrot- sēdēt uz galda un šūpot kājas. Bija pagrūti, jo kāju salocīt līdz 90 grādu leņķim- neiespējami un sāpīgi.
Iztaisnot kāju pilnīgi taisnu- neiespējami un sāpīgi.
Sēdēt pie galda- tikai tik ilgi, cik paēst, jo salocīt celi nevar & sāp. Taisna kāja nolikta 45grādos pret zemi- celis atkal sāp... - apmērtam 2-3 nedēļas tādā stilā. Protams, arī tūska...Visus studiju darbus rakstīju, sēžot gultā-mugura pret sienu, kājas taisnas, zem ceļa spilventiņš, a dators klēpī.
Nekur tālu tādā stāvoklī aiziet nevar- turpmākās 2 nedēļās no mājas izgāju tikai uz tuvējo veikalu un atrādīties ārstam. Ārā decembris- auksti, tālu aiziet nevar, parkā uz soliņa pasēdēt arī nevar. No ilgās tupēšanas mājās sāk "jumts braukt nost".
Janvārī man bija jānodod bakalaura darbs, bet tikt uz bibleni ez biju spējīga tikai ap Ziemassvētkiem, kad biblenes nestrādā. Laika, lai rakstītu diplomdarbu, palika par maz... Mani neviens nebija brīdinājis, ka es nekur nespēšu aiziet. Neuzrakstīju bakalaura darbu.

Dažas dienas pirms operācijas piekrāmēju savu mašīnu līdz jumtam pilnu ar malku. Domāju- pēc 2 nedēļām salikšu visu šķūnītī. "Viegla operācija" taču! Reāli- izkrāmēt malku sķūnītī es biju spējīga tikai pēc 2.5 mēnešiem. Stāvošai mašīnai nosēdās akumulators. Būtu dr. brīdinājis- gan jau man atrastos tās 2-3 stundas priekš malkas krāmēšanas! Bet dakters man nepateica NEKO par to, kas būs pēc tam. Jaunu mašīnas akumulatoru par 50Ls tak doks man nepirks...? Pofig?

Bija te, forumā, ieklīdusi viena dāma, kas teica, ka pēc ceļa artroskopijas 8 dienā aizdevās uz darbu. Garlaicīgi mājās palicis. Prasīju, kā tad viņa loka celi? Palocīt celi nevarot- sēžot darbā uz galda, a dators klēpī... Cik lasiju netā- pēc artroskopijas to neviens nespēj 2-3 nedēļas, pēc tam pamazām paliek labāk.

Tūska nogāja tikai pēc ~3 nedēļām- (paldies fizioterap. Signei Jačmenkinai par teipošanu!).

Pēc artroskopijas es 3-4 mēnešus jutos daudz sliktāk, nekā pirms tam. Sajūta, ka mani kāds (nezin kāpēc?) ir izčakarējis.

Kādi 8-10 mēneši pagāja, kāmēr es atkal spēju salocīt kāju līdz galam- normāli pietupties, normāli aizšņorēt kurpes.
Vairāk kā gads pagāja, kāmēr sapratu- ir atkal viss OK. Kaut gan- nav tomēr OK, bet tas ir cits stāsts...
Te daži raksta, ka pēc 6 mēnešiem jau esot spēlējuši futbolu- nu nez- varbūt, ja fizioterapeits pastrādā? Man slimnīcā teica, ka tā esot "viegla operācija" un fizioterapeitu nevajagot. Man pašai tobrīd nebija naudas, lai maksātu par regulārām fizioterap. vizītēm. Cik lasīju- ātrāk par 6 mēnešiem tāpat neviens atpakaļ uz strīpas netiek.

Ja es būtu šo visu zinājusi PIRMS TAM, nezin vai es piekristu operācijai. Vismaz pusotru mēnesi pirms diplomdarba aizstāvēšanas noteikti neoperētu.
Un ir vērts kārtīgi padomāt, pirms ļaut sevi griezt. Dakteriem, kad viņi pacientu sašķērējuši, pēc tam nesāp.



Edited 4 time(s). Last edit at 03.11.2014 13:32 by kachenite.
Re: Pleca trauma
21.10.2014 14:08
Kā Tev patīk manas "murgainās baiļu fobijas", nex?

Vai Tu gribētu sev tādu "vieglu diagnostisko artroskopiju"?
Gonchii
Re: Pleca trauma
21.10.2014 21:35
kacheniite. Tūlīt beigšu dzert zāles - arcoxia (pretiekaisuma zāles), tad iešu pie fizioterapeita, kas mani teipos. Ģimenes ārsts gan saka, ka maz iespēju, ka cīpsla sadzīs, pēc fizioterapijām redzēšot. Es gan neatceros, ko visi tie ārstu termini nozīmē, bet plīsums nebija liels, kāda 1/4 no cīpslas. Plecu varu brīvi kustināt uz augšu, bet pie kādas slodzes gan liek par sevi manīt. Nu es arī ļoti ceru, ka to operāciju nevajadzēs, jo pats lasīju, ka pēc viņas 6-12 mēneši paiet līdz atgūst iepriekšējo formu un var sākt sportot.
Gonchii
Re: Pleca trauma
22.10.2014 15:43
Un vēl viens jautājums - Ja tas plīsums ir daļējs vai ar pleca ortozi nevar iztikt un ar laiku tās saites sadzītu?
Re: Pleca trauma
22.10.2014 17:40
Uij, Gonchii- Tu man tā prasi- it kā es būtu ārsts!

Es izpētīju pleca anatomiju, vēl šo to, bet fizioloģiju un šūnas uzbūvi, un kā tur kas dzīst, es nepārzinu.

Zinu, ka dzīstot sastieptās cīpslās veidojas nelielas cistiņas. Pat pēc daudziem gadiem, veicot ultrasonogrāfiju, cistiņas būs redzamas un ir pazīme, ka tā cīpsla ir bijusi traumēta. Šāda, reiz jau traumēta un sadzijusi cīpsla vairs nav tik izturīga, kā agrāk. Ja gadās jauna trauma- viņa vieglāk plīst. Dzīstot atkal veidojas jaunas cistiņas un cīpsla atkal paliek neizturīgāka. Tobiš, Tev vairs nekad nebūs jauna 100% izturīga cīpsla...

Man liekas, ka 1/4 cīpslas saplēst ir daudz, Tev- ka maz. Nu nezin?

P.S. Ārstiem nav vienalga, vai tā ir cīpsla, vai saite. Jo saites savieno savā starpā 2 kaulus, bet cīpslas savieno muskuļus ar kauliem.

Kas attiecas uz manu satraumēto plecu- es nevis nokritu, bet treniņā it kā izvilku augšdelmu no vietas. Blakusstāvētāji dzirdēja, kā man krakšķ kauli. Pēc tam biju tik traka, ka aizgāju vēl uz 3 treniņiem, pirms sapratu, ka jāmet miers. Pamežģīts, sastiepts bija- kas to lai zina? Veselus 7 gadus man plecs brīžiem sāpēja, bet es tam īpaši nepievērsu uzmanību. Pie ārsta es aizgāju tikai tad, kad trenažieru zālē gadījās priekš manis "nepareizais" trenažieris - vakarā nevarēju ne tējas krūzīti noturēt, ne durvis atvērt. Tad nācās paārstēties un sāku interesēties, kas ir "acromio clavicularis", un kas man tur jau 7 gadus sāp?

Vienīgi: Tagad vingrinājums "atspiesties uz rokām" vairs nav priekš manis. Ne uz grīdas, ne pret krēslu, ne pret galdu- savādāk pēc tam mēnesi ar sāpošu plecu staigāšu. Visu pārējo es varu darīt, cik un kā tīk. Pasaules čempione svarcelšanā es negribu kļūt un man tas netraucē. Tādā pozā, kā zīdaini nēsā, esmu pat nesusi pilnu 50 litru gāzes balonu.

Varbūt, nepažēlo naudu un aizej pie vēl viena traumatologa? Saprotu, ka 30- 50 Eur par vizīti Tev varētu likties daudz, bet ja rēķina, cik ilgi Tu vēl taisies "lietot" savu plecu?
Tev tur drusku savādāk "sabojāts", nekā man. Un es veselus 7 gadus nostaigāju, pirms pie ārsta aizgāju.



Edited 1 time(s). Last edit at 22.10.2014 17:46 by kachenite.
Re: Pleca trauma
09.01.2015 16:09
Vai kādam ir taisīta pleca artroskopija? Gribētu uzzināt kāda ir bijusi peredze par operāciju, par atveseļošanās periodu. .. Inetā palasījos, ka operacija esot viegla, bet atveseļošanas periods līdz 1 gadam. Un uz darbu ar ne ātrāk kā pēc 2 nedēļam (vieglākos gadījumos)...
Mana daketer domā, ka būs jātaisa operacija, bet pie traumatologa tik nākamnedēļ... nedaudz uztraucos :-(
Re: Pleca trauma
09.01.2015 17:24
Artroskopija ir tas labākais ko var no operāciju veidiem izvlēties.Protams, 100% garantijas nedod neviena operācija.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 2 pieskaita 10?
Ziņa: